Foto: SVT/Uppdrag granskning

Auktionsverket ville sälja falsk Lindström-tavla

Publicerad

När Uppdrag granskning gick runt med en falsk tavla av Bengt Lindström bedömde både Auktionsverket och Antikrundan tavlan som äkta.

I gårdagens Uppdrag granskning visades hur massor av tavlor av den populäre svenske konstnären Bengt Lindström egentligen är förfalskningar. Konstnärens son hade undertecknat äkthetsintyg för tavlor som var förfalskningar.

En av huvudpersonerna när det gäller försäljningen av falska tavlor är Bengt Lindströms förre vän ”Alaska–Håkan” som sålt flera falska tavlor.

Men det är inte bara privatpersoner som låtit sig luras av de falska tavlorna. I nästa veckas Uppdrag granskning låter man en medarbetare visa upp en falsk Bengt Lindström-tavla för Auktionsverket i Göteborg. Där sade man att auktionsfirman kunde ta den till försäljning på den kommande moderna auktionen.

”Vi brast”

– Vi brast i det fallet, medger Auktionsverkets chefsintendent Andreas Rydén för SVT Nyheter. Vi glömde säga att vi skulle ta in den för ytterligare bedömning i Stockholm. När det gäller Bengt Lindström brukar vi kontakta hans änka Michelle Lindström som vi samarbetar med.

Hur säkra är ni på att de tavlor av Bengt Lindström som ni hittills sålt varit äkta?

– De tavlor vi bjudit ut till försäljning har vi har vi kontrollerat med Michelle Lindström och ofta också med Bengt Lindströmskommittén som har befogenhet att utfärda äkthetsintyg, säger Andreas Rydén.

Andreas Rydén tror att folk som köpt tavlor av Bengt Lindström via Auktionsverket kommer att höra av sig framöver.

– Om någon känner sig osäker på vad de köpt så kan vi naturligtvis göra en ny kontroll, säger han.

Antikrundan upptäckte inte förfalskningen

Uppdrag granskning har låtit flera konstkännare bedöma den falska Bengt Lindströmtavlan. En av dem var Claes Moser på Antikrundan. Han upptäckte inte att tavlan är falsk utan värderade den till 40.000 kronor.

– För Antikrundan, där besökarnas och tittarnas förtroende är det absolut viktigaste vi har att värna, är det djupt olyckligt att förfalskningen inte upptäcktes eller att vi inte reserverar oss för att tavlan skulle kunna vara en förfalskning, säger programmets projektledare, Ulrika Midunger i en artikel publicerad på Antikrundans sajt.

På det populära programmet meddelar man nu att man kommer att diskutera och skärpa rutinerna tillsammans med experterna.

På Uppdrag granskning vill man inte kommentera de nya avslöjandena utan hänvisar till nästa veckas program på onsdag 4 december kl. 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer