Foto: TT Bild.

Bah Kuhnke: Hot mot demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagskvällen förstördes delar av Lars Vilks konstverk Nimis på Kullaberg. Nu reagerar bland andra kulturministern på attentatet.

Alice Bah Kuhnke skriver på sitt Instagramkonto att hon är medveten om alla omständigheter och processer som kantat vägen för Nimis sedan Lars Vilks började bygga på konstverket 1980.

Och sedan fortsätter kulturministern: ”Sorgen, att någon/några/något var nära att helt förgöra ett konstverk. Lättnaden, att delar finns kvar. Övertygelsen, om att konsten, även när den tystas, talar sitt tydliga språk.”

7000 dagars arbete

Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius, som skrivit boken ”Skotten i Köpenhamn”, twittrade om branden under gårdagskvällen: ”Fruktansvärt att höra att Lars Vilks konstverk Nimis brinner. Unikt verk.” Nimis har alltså varit en del av Vilks kontnärskap sedan 1980. Och enligt Orrenius har Vilks arbetat med det i mer än 7000 dagar.

Författaren och Aftonbladetkrönikören Patrik Lundberg hör också till dem som nu kommenterar branden: ”Hoppas verkligen att Nimis klarar sig. Ladonien är fantastisk konst”, skriver han på Twitter.

Ladonien utropades som en självständig stat under 90-talet och är hem till bland annat konstverket Nimis (”för mycket” på latin). För närvarande har den lilla mikronationen knappt 18.000 invånare och drygt 100 ministrar, men inga bofasta medborgare.

Bah Kuhnke: Hot mot demokratin

Kulturminister Bah Kuhnke skriver i en uppdatering av sitt inlägg på Instagram att ”ständiga” attacker på konst och konstnärer är ett ”hot mot yttrandefriheten och till syvende och sist, hela vår demokrati...”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet