Besökaren Mimi Vall värnar om djur och tycker det är viktigt att utställningsmössen får ett bra hem. Foto: Privat

Besökarna stal showen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har pratat med besökarna som fick med sig Gucci-påsen och de levande mössen hem.

Vid söndagens ”Banksyutställning” i Stockholm tog det inte lång tid innan besökarna började plocka isär utställningens olika delar för att ta med dem hem.

”En del av utställningen”

Victor och hans kompis Ollie fick med sig en stor pappkasse med varumärket Guccis logga.

Streetartisten Banksy

– I början hade vi inte tänkt ta något men när alla andra började göra det förstod vi att det var en del av uställningen, berättar Victor.

De unga männen hoppades till en början att kassen skulle vara gjord av Banksy men tror sig veta att det inte är fallet.

– Nu vet vi inte vad vi ska göra med den. I och med att det inte är Banksy så är den antagligen inte värd något. Men vi behåller väl den, säger Victor.

– Vi tyckte att det var bättre att vi fick den än att den hamnade på skroten, säger Ollie.

Har mottagit kritik

Victor berättar att många av de personer som tog verk från utställningen och sedan la ut bilder på sina nya ägodelar på sociala medier har kritiserats för handlingen. Därför vill varken han eller Ollie att deras ansikten syns tydligt i bild eller att deras efternamn anges.

– Jag bryr mig inte om vad folk säger. Det är personer som inte fattat vad det handlar om, säger Victor och tillägger att de pratade med polisen på plats som sa att de inte utförde en olaglig handling.

Han berättar att han läst ett brev som fanns på utställningen i vilket det stod att besökarna var en del av verket och att det var en interaktiv utställning.

”Hade aldrig gjort om det var Banksy”

Ollie och Victor säger att de inte hade tagit kassen om det varit Banksy som låg bakom utställningen men att allt de fått höra talade för att det inte var så.

Så det är okej att ta från andra konstnärer?

– Nej vi ser Banksy som en likadan konstnär som vem som helst. Men det var en del av den här utställningen att folk tog saker, säger Ollie.

Hon räddade mössen

Besökaren Mimi Vall tog också med sig delar av utställningen hem, närmare bestämt 15 möss som varit instängda i en av de ”kiklådor” som arrangörerna placerat på varandra i ett torn.

– Jag såg att de var instängda och ville ge dem mat. Då kom några killar och började montera ner tornet. De sa till mig att jag kunde ta mössen så jag gjorde det, säger Mimi Vall.

Hennes upplevelse var att personerna som sa åt henne att ta mössen inte var vanliga besökare utan att de jobbade på utställningen.

Var befinner sig mössen nu?

– Två blev omhändertagna direkt på plats så nu har jag 13 stycken kvar som jag har hemma. Jag kontaktar kompisar som vill ta hand om dem så att de hamnar i bra hem.

Upplever du inte att du stulit mössen?

– Nej jag fick dem. Om det nu är Banksy som ligger bakom så tror jag att han skulle vara glad över att jag tog hand om dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetartisten Banksy

Mer i ämnet