Foto: TT

Basquiat-tavla slår nytt rekord

Uppdaterad
Publicerad

En tavla av den amerikanske konstnären Jean-Michel Basquiat har sålts på en auktion för 110,5 miljoner dollar, motsvarande 967 miljoner kronor – vilket är ett nytt försäljningsrekord för en amerikansk konstnär.

Basquiats verk – som består av en avbildning av en dödskalle – målades av konstnären 1982, enligt The Guardian.

Tavlan ropades in av den japanske samlaren Yusaku Maezawan, som efter auktionen meddelade att verket kommer att ställas ut på hans eget museum i Chiba och även lånas ut till konstinstitutioner och utställningssalar runt om i världen.

Och Maezawa var tagen efter att ha vunnit den tio minuter långa budgivningen under auktionen.

– När jag såg tavlan slogs jag av hur tacksam jag är över att älska konst.

Slog igenom under 80-talet

Den japanske samlaren ropade redan förra året in ett verk utan titel för 57,3 miljoner dollar av samma konstnär – och slog då det tidigare försäljningsgrekordet.

Jean-Michel Basquiat inledde sin karriär som graffitimålare i New York under slutet av 1970-talet, men fick sitt stora genombrott med sina neoexpressionistiska målningar under 80-talet.

Den amerikanske konstnären dog 1988 av en överdos, 27-år gammal, och först efter hans död sköt priserna på hans verk i höjden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.