Birgit Ståhl-Nyberg visas i Uppsala – roligt och uppfriskande enligt Kulturnyheternas konstkritiker

Uppdaterad
Publicerad

Trots att konsthistorien är full av begåvade konstnärer som blivit bortglömda verkar många institutioner mest intresserade av att återanvända stora publikmagneter; som till exempel Sigrid Hjertén. Desto roligare alltså att konstmuseet i Uppsala väljer att visa Birgit Ståhl-Nyberg, som bland annat gjorde Akallas tunnelbanestation 1977.

Ståhl-Nybergs verk beskriver en traumatisk tid då många svenskar – precis som hon – tvingades lämna landsbygden eftersom jordbruket rationaliserats. Men precis som många andra återvände konstnären varje sommar till sin hemby i Jämtland, för att måla.

Ett talande exempel är Resta där den nyplöjda åkern sjuder av färg och liv.

Bilder från hembygden

Hennes bilder från hembygden är med andra ord skrämmande tomma – vart har alla människor tagit vägen? Svaret finns i verk som Farsta Torg från 1969 och Bänken från 1981: De hamnade i ett grått höghus i någon anonym förort.

Både Farsta Torg och Bänken är två deppiga målningar där konstnären använt ett skevt, ”kubistiskt” perspektiv för att beskriva hur den nya tillvaron skavde.

Utmanade under 70-talet

Ståhl-Nyberg vägrade att acceptera att bänken skulle vara slutstationen – utan trodde istället benhårt på konstens förmåga att förändra. Under 70-talet började hon utmana och ifrågasätta de auktoriteter – som till exempel stadsplanerare i sin lilla bubbla – vilka låg bakom alla omänskliga förortsmiljöer. 

Kronan på verket blev Ståhl-Nybergs konstnärliga gestaltning på Akallas tunnelbanestation 1977. Sex stora målningar som visade vägen till en bättre och mer jämlik framtid; där man till exempel skulle slippa stressa ihjäl sig på jobbet – en vision som tyvärr inte infriats.

Men visst hade hon helt rätt om mansrollen – idag måste man ju inte vara någon superhjälte utan det är lika coolt att vara hemma och ta hand om ungarna. Tack för det Birgit!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.