Bråk om Hilma af Klints konstsamling

Publicerad

Konstnären Hilma af Klints verk visas i en unik utställning på Moderna museet. Samtidigt pågår avgörande konflikter i bakgrunden.

Bakom kulisserna på den stora Hilma af Klint-utställningen på Moderna Museet i Stockholm pågår en maktkamp. Konstverken ägs av en stiftelse, som består dels av medlemmar ur familjen af Klint och dels av medlemmar ur det nyandliga Antroposofiska sällskapet.

Medlemmarna i stiftelsen har en konflikt som innefattar flera rättsprocesser och en polisanmälan. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Donera eller sälja?

Stiftelsens förre styrelseordförande vill donera samlingen till staten och Moderna museet. Han anklagar den övriga styrelsen för att vilja sälja och tjäna pengar på verken, vars värde har skjutit i höjden på sista tiden. Detta förnekas av den övriga styrelsen, som säger sig planera ett Hilma Af Klint-museum i Järna.

Samtidigt säger Moderna museet att de inte har råd att ta emot samlingen, om de skulle få erbjudandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer