Judit Halshugger Holofernes. Foto: Galleria Nazionale Dárte

Caravaggio-målning hittad på fransk vind

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna till huset i franska Toulouse skulle bara fixa en läcka på vinden, men hittade en riktig konstskatt. En 400 år gammal målning som flera experter tror är målad av renässansmästaren Caravaggio. I så fall är den värd över en miljard kronor.

– Målningen har samma typiska ljus och energi som kännetecknar en Caravaggio-målning, sa konsthistorikern Eric Turquin på en presskonferens i Paris i dag.

Det sägs att Caravaggio gjorde två versioner av Judit halshugger Holofernes, den kända hänger idag på Nationalmuseum i Rom. Den andra versionen, alltså målningen som upptäcktes i Toulouse, ska ha målats i början av 1600-talet och är i oerhört bra skick.

Experterna oeniga

Experterna är dock inte ense. Några menar att det är en Caravaggio, medan andra tror att det handlar om en mycket skicklig imitation av en flamländsk konstnär från ungefär samma tid.

– Oavsett vad så är alla överens om att den ett mästerverk, säger Eric Turquin till France24.

Om det rör sig om en Caravaggio uppskattar han värdet till 120 miljoner euro, motsvarande omkring 1,1 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer