Prins Carl Philip bredvid den omdiskuterade eldskärmen. Foto: TT

Carl Philip: Har varit väldigt jobbigt

Uppdaterad
Publicerad

För första gången uttalar sig prins Carl Philip nu om bråket kring gnistkyddet ”Slottet brinner”.

– Det har varit väldigt jobbigt att bli utmålad som bluffdesigner där man ifrågasätter min trovärdighet, säger prinsen till Expressen.

Kritiken mot prinsen har varit hård sedan formgivaren och författaren Eric Ericsson trädde fram och sade att det var han och inte prinsen som formgivit gnistskyddet ”Slottet brinner” som marknadsförts som en produkt av prins Carl Philip.

Kritik mot ”designprinsen”

– Jag är upphovsman tillsammans med Eric Ericson, säger nu prinsen.

Känner inte igen bilden

– Det var inte meningen att det skulle bli så här. Att det blev så här handlar om att jag har respekterat Eric Ericsons vilja, att vara anonym. Jag har hela tiden sagt till Eric att jag tycker att vi båda ska stå med som formgivare. Nu blev det ju rätt till slut, säger Carl Philip till tidningen.

– Det är resultatet av en underhållande och väldigt kreativ process mellan mig och Eric, där vi har utvecklat eldskärmen tillsammans.

Prins Carl Philip ställer sig avvisande till Eric Ericsons uppgifter om att prinsens engagemang varit ”ljummet genom hela processen”.

– Det är en bild som jag inte känner igen. Jag har fått väldigt mycket stöd av de kollegor och företag som jag har jobbat med och de känner inte heller igen den bilden, förklarar prinsen.

I en intervju med SVT hävdade Eric Ericson att han hade formgivit gnistskyddet ”Slottet brinner” själv och att prinsen inte var ”speciellt delaktig” i projektet.

Besviken på Eric Ericson

Prinsen säger också att han är besviken på Eric Ericson och på att saken inte kunde ”lösas på ett smartare sätt”.

– Det hade gagnat alla. Nu är alla förlorare, jag tror inte att Eric har framstått som så jättebra här heller. Vi hade kunnat sköta det på ett mycket bättre sätt.

Carl Philip och Eric Ericson har haft en kortare telefonkontakt, men inte diskuterat igenom vad som egentligen har hänt.

I SVT-intervjun berättade Eric Ericson också om den kontakt som han haft med prinsen efter att han trätt fram som formgivare av gnistskyddet.

– Prinsen tycker så klart att det här är skitjobbigt, sade Ericson.

”Det känns fel”

Något av det värsta, menar prinsen, är att han ha pekats ut som bluffmakare, något som han anser saknar grund.

– Ja, det tycker jag. Att bli utmålad som bluff där man ifrågasätter min trovärdighet känns fel. Jag har alltid varit stolt över de produkter jag har gjort, själv eller i samarbete med andra.

SVT har sökt prins Carl Philip för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot ”designprinsen”

Mer i ämnet