DNA-rekonstruktioner av Chelsea Manninga Foto: Thomas Dexter

Chelsea Manning ställer ut DNA-porträtt i New York

Uppdaterad
Publicerad

Under tiden Chelsea Manning satt fängslad skickade hon hårtestar och salivprov till konstnären Heather Dewey-Hagborg som gjorde DNA-rekonstruktioner av dem. Nu ställs porträtten ut på Fridman Gallery i New York.

Chelsea Manning, som dömdes för att ha läckt hemlighetsstämplade statliga dokument till Wikileaks, ställer nu ut en rad DNA-rekonstruerade porträtt på sig själv på Fridman gallery i New York. På hemsidan för konstgalleriet beskrivs projektet som att ”det gav Manning en form av synlighet, ett mänskligt ansikte som hon hade förvägrats.”

Bilden som existensmarkör

Under tiden Chelsea Manning satt fängslad har hennes ansikte varit dolt för världen. I ett uttalande skriver Manning att DNA-porträtten blev en bekräftelse på att hon fortfarande existerade.

– Fängelserna försöker ihärdigt göra oss omänskliga genom att förneka resten av världen vår avbild, och därmed vår existens. Bilden har blivit ett slags bevis på existens, skriver Manning.

LÄS MER: Så ser Chelsea Manning ut efter sju år i fängelse

DNA-rekonstruktioner av Chelsea Manning Foto: Thomas Dexter

DNA-analys som konstnärlig metod

Hårda säkerhetsregler har hindrat Manning från att dokumentera sig själv eller sitt liv i bild. Men Manning har kunnat skicka hårtestar och salivprov till konstnären Heather Dewey-Hagborg, som inriktar sig på porträtt genom DNA-analys.

Dewey-Hagborgs intresse för metoden föddes 2012 då hon påbörjade konstprojektet ”Stranger visions” (2012–2014), där hon undersökte hur mycket information som gick att ta fram om främlingar. Konstnären gick en gratis kurs i bioteknologi och samlade på sig diverse DNA som människor lämnat efter sig på New Yorks gator. Utifrån detta konstruerade hon porträtt.

I utställningen ”A Becoming Resemblance” med Chelsea Manning har Dewey-Hagborg skapat ett trettiotal olika möjliga Chelseor sedan 2015.

– Användningen av DNA inom konsten erbjuder en nydanande och väldigt postmodern – nästan post-postmodern– analys av tankar, identitet och uttryck. DNA-metoden kombinerar kemi, biologi, information och våra föreställningar om skönhet och identitet, skriver Chelsea Manning.

Tidigt frisläppt

Manning, nyss fyllda 29 år, greps i maj 2010 efter att ha läckt över 700.000 armédokument till Wikileaks. Dokument som bland annat innehöll det ökända klippet ”Collateral murder” som visar hur amerikanska attackhelikoptrar skjuter in i en folkmassa i Bagdad.

Hon skulle avtjäna 35 år i fängelse, men efter sju års fängelse släpptes hon fri av Barack Obama i maj 2017.

”A Becoming Resemblance” cureras av Roddy Schrock och pågår mellan 2 augusti och 5 september 2017.

LÄS MER: Detta har hänt: Visselblåsaren Chelsea Manning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.