Fotografen Jonas Lemberg till vänster och konstnären Markus Andersson till höger. Foto: Staffan Teste

Christer Petterssons fåriga ansikte friade konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt har prövat huruvida en konstnär begick upphovsrättsintrång när han avbildade ett fotografi föreställande Christer Pettersson. Hovrätten beslutade att så inte var fallet med hänvisning till de skillnader som finns i Petterssons ansiktsutryck och ändrar därmed tingsrättens dom.

Fotografen Jonas Lemberg stämde 2006 konstnären Markus Andersson för upphovsrättsintrång. Detta efter att Andersson använt sig av ett av Lembergs foton som grund för en målning som vid tidpunkten ställdes ut på Moderna museet i Stockholm.

Oljemålningen ”Svenska syndabockar” föreställer Christer Pettersson, som var misstänkt för mordet på Olof Palme, och har inspirerats av Lembergs välkända fotografi av Pettersson.

Ett självständigt verk

När målet avgjordes i tingsrätten i fjol gav man fotografen rätt. Nu har hovrätten gjort en annan bedömning.

– Tingsrätten hade bedömt att målningen utgjorde ett exemplar av fotografiet, hovrätten har kommit fram till att det inte är det. Sen har hovrätten även prövat om målningen är en bearbetning av fotografiet eller ett självständigt verk och kommit fram till att det är ett självständigt verk, förklarar hovrättsrådet Kajsa Bergkvist.

I domen pekar man på de skillnader som finns mellan fotografiet och målningen, framförallt ska Christer Petterssons ”slitna” ansiktsuttryck ligga till grund för bedömningen:

”I målningen har fårorna i Christer Petterssons ansikte framhävts och ansiktet framstår som mindre kantigt än i fotografiet. Dessutom är färgerna i målningen mer dämpade och anpassade till bakgrunden, vilket också medför vissa skillnader i hur ljuset faller över ansiktet. Det är enligt hovrättens mening tydligt att Markus Andersson på ett medvetet sätt har satt sin prägel på avbildningen av Christer Pettersson. Det är därmed inte fråga om en kopiering av fotografiet genom att måla av det.”

Kommer överklaga

Fotografen Jonas Lemberg är förvånad över hovrättens bedömning och meddelar att han tänker överklaga till Högsta domstolen.

– Jag upplever och så många andra med mig att det är ett uppenbart upphovsrättsintrång. Därför förvånar det mig jättemycket, säger han till Kulturnyheterna.

Staffan Teste har i 20 år arbetat som ombud och juridisk rådgivare för Sveriges största bildbyråförening, BLF. Han har även varit Jonas Lembergs ombud i målet mot Markus Andersson och tycker att hovrättens bedömning är anmärkningsvärd. 

”Vrider tillbaka tiden”

– Hovrätten vrider klockan tillbaka till tiden då foto hade en egen lag, fotolagen och var underordnad konstnärernas verk. Domen strider helt emot införandet av fotografi i upphovsrättslagen 1994 då fotografi likställdes med alla andra upphovsrättsskyddade verk och fick ett skydd mot bearbetning.

Vad tycker du att hovrättens dom säger om fotografers rättigheter i dag?

– Ja om domen står sig kan ju vilken konstnär som helst använda sig av fotografier och då är det ju värre än hur det var innan 1994. Om fotografier ska jämställas med ett konstnärligt verk borde de ha samma rättigheter.

Kulturnyheterna har sökt konstnären Markus Andersson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.