Dansperformance dokumenterar flyktingsituationen i Europa

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hade dansuppsättningen Vice Versa premiär i Riga, en uppsättning som med målning och dans skildrar livet på flykt. Bakom projektet står den holländsk-svenska koreografen Benno Voorham och den syriska konstnären Abdalla Omari. Kulturnyheterna träffade dem på en repetition i Stockholm innan de åkte till Lettland.

Ett sms från en flykting till en hjälparbetare på ön Lesbos:

”Jag behöver hjälp. Förare stannar inte bil. Inget syre i container.”

Det felstavade budskapet målas upp av konstnären Abdallah Al Omari och projiceras på en stor skärm. Framför den står dansaren Benno Voorham som med sina händer följer projektionen av den enorma penseln.

– Hjälparbetaren tog reda på att sms:et kom från Storbritannien och hörde av sig till polisen som spårade var det kom ifrån. De hittade en låst container som föraren hade lämnat. Om flyktingarna inte hade hittats vid det ögonblicket hade de dött inom några timmar, säger koreografen Benno Voorham. 

Skildrar hur kriget påverkar

För att skildra hur krig påverkar människan skiftar Abdalla Al Omari och Benno Voorham mellan rollerna som berättaren, vittnet och tolkaren i verket Vice Versa. De kallar det för ett dokumentärt performance, där det är oklart vem som styr och vem leder.

– Ibland känner man som publik att makten finns i dansaren Bennos hand, att han tar initiativet, men ibland, kanske på grund av handens storlek, så känns det som om det är en supermakts hand som styr den lilla kroppen, säger Abdalla Al Omari.

Han säger att syftet med föreställningen är att dokumentera resan som flyktingar gör och visa på hur alla är en del av dagens situation.

Hoppas på föreställningar i Sverige

Vice Versa hade nyligen premiär i Riga och nu hoppas Abdalla Al Omari och Benno Voorham på att kunna göra föreställningar även i Sverige.

– Just nu har planerade föreställningar i november på en festival i Hammerfest och i Derry på Nordirland, vad som händer därefter får vi se. Jag hoppas självklart att vi kommer kunna visa upp den på olika ställen i Sverige också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.