De samlar berättelser utanför normen

Uppdaterad
Publicerad

Våra museum saknar icke-straighta berättelser. Det menar grundarna till den ideella organisationen Unstraight Museum, som jobbar för att historien ska skrivas ur flera perspektiv.

Projektet låter vem som helst skicka in egna föremål och texter om att på olika sätt befinna sig utanför heteronormen.

Anna Mazetti-Nissen är en av grundarna och för henne kom idéen till projektet när hon insåg att många museum hade viljan att berätta om andra läggningar, men saknade kunskapen.

Viktigt att ostraighta berättar

Hon har rest runt i Europa och samlat in föremål, och hoppas att fler människor skickar in saker.

– Är man icke-straight och har berättelser om det så vill vi höra dem, det tror jag är viktigt när man senare ser tillbaka på den här tiden, att människor med olika läggning har fått berätta själva, säger hon.

Hon visar en hängselkjol som en person har skickat till Unstraight Museum med en tillhörande berättelse.

– Hen skriver att barn har frågat om personen var en man eller kvinna, antagligen förvirrades de av hängslena, som de förknippade med manlighet, och kjolen som är typiskt kvinnlig. Och hen svarade att det inte spelar någon roll, och det blev en sorts statement för att det faktiskt inte gör det, säger Anna Mazetti-Nissen.

Fysisk form på Pride

Unstraight Museum är huvudsakligen en digital bank för berättelser där vem som helst kan skicka in egna bilder och texter. Men i samband med Pride dyker utställningen upp även i fysisk form – i Marabouparken i Sundbyberg.

– Vi har valt att bjuda in dem för att vi tycker att det arbete de gör är så otroligt viktigt och vi vill bidra till den historiebeskrivning de gör, säger Karin Maingourd som är projektledare för Marabouparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.