Dennis Dahlqvist, konst- och modekritiker i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

Dennis Dahlqvist: Ingen bra idé

Om Ikea låter Kanye West designa gör företaget ett misstag, tycker Kulturnyheternas konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist.
”De borde vara mer trogna sitt dna”, säger han.

Att hiphop-stjärnan Kanye West besökte Ikea i Älmhult, kan bara betyda en sak, säger Dennis Dahlqvist.

– Det skulle förvåna mig otroligt mycket om det inte rörde sig om ett designsamarbete. Älmhult är hjärtat av Ikeas designorganisation.

Artisten som på sistone varit mest aktuell med ny skiva (som bytt namn ett antal gånger innan släpp) och diverse utspel på Twitter, har tidigare bland annat designat en skokollektion.

”Det enda folk bryr sig om är kändisar”

Han har även samarbetat med den brittiska modedesignern Katie Eary, som nu är aktuell med en textilkolletion för varuhuset. Kanske kan det vara en ledtråd till vad ett eventuellt samarbete mellan artisten och Ikea skulle kunna beröra.

– En hypotes är att det rör sig om textil, eller i alla fall en mönsterkollektion. Kanye har gjort mode tidigare, säger Dennis Dahlqvist.

Designföretag som anlitar kända människor till att formge ligger i tiden.

Om Ikea hakar på trenden är det både förvånande, och inte alls förvånanade.

– Det enda folk bryr sig om nu är kändisar. Kanye anlitade konstnären George Condo och M/M Paris till att formge hans album ”My Beautiful Dark Twisted Fantasy”. Om han verkligen hade varit designer hade han gjort det jobbet själv, säger Dennis Dahlqvist.

”Ingen bra idé”

– Nu blir Kanye West uppgraderad till designer, fast att han inte kan någonting om design. Men det är bara så det är i dag. Om alla andra företag arbetar på det här sättet så vill man inte riskera att hamna på efterkälken. Det är snarare ett uttryck för desperation och nervositet än för någonting annat. Jag är motståndare till det. Det är bättre att arbeta långsiktigt och försöka lyfta fram svenska formgivare.

Att ett kändissamarbete skulle kunna vara aktuellt för just Ikea svider lite extra: 

– Det ingår liksom inte i Ikeas dna och historia. Förtag måste slå vakt om sin tradition. Annars kommer all design att se likadan ut. Det finns väl inget företag som skulle tacka nej till det här, men jag hoppas att Ikea ångrar sig. Det här är inte en bra idé.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer