Foto: Creative Commons & SVT

”Nina Due har designkompetensen och det krävs för att skapa förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Nina Due blir ny museichef för Röhsska museet i Göteborg. Museet som under de senaste åren kantats av turbulens har sedan februari hållit stängt på grund av arbetsmiljöproblem.

– Jag tycker det ser jättebra ut och jag hoppas hon kan få ordning på det här, eftersom det varit enormt mycket problem där under lång tid, säger Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist.

Idag meddelades alltså att Nina Due blir ny museichef på Röhsska museet i Göteborg. Hon kommer närmast från Högskolan för design och konsthantverk, även det i Göteborg, där hon arbetat som lektor. Men under 15 år var hon också utställningschef på Design Museum i London.

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist ställer sig positiv till valet av Nina Due som ny chef för Röhsska, särskilt med tanke på hennes långa erfarenhet inom designområdet.

– Hon verkar ha en lämplig bakgrund som chef för Röhsska. Jag tycker det ser jättebra ut och jag hoppas hon kan få ordning på det här, eftersom det varit enormt mycket problem där under lång tid, säger Dennis Dahlqvist.

– Det är en fördel att hon tidigare jobbat på HDK, eftersom hon då har en bra uppfattning om samtida design och dessutom brukar det vara ganska mycket kontakt mellan just dessa två, så det ser bra ut.

Allvarliga problem i arbetsmiljön

Det nya chefskapet kommer dock också präglas en hel del utmaningar i och med museets tidigare problematik. Under fem år har elva chefer passerat och i februari i år tvingades museet stänga i femton månader på grund av allvarliga problem med den psykosociala arbetsmiljön.

– Den senaste chefen de tog in hade ingen erfarenhet av design utan hon skulle i första hand ordna upp arbetsmiljöproblematiken. Men det är svårt utan designkompetens eftersom sådant går hand i hand på en institution som Röhsska.

– Men Nina har designkompetensen och det krävs för att skapa förtroende. 

Vilka utmaningar står hon inför?

– Först och främst de personalproblem som började redan på Hesselboms tid och som sedan fortplantat sig under längre tid. Hon måste ta tag i saker och visa vision så folk känner att det är kul att jobba igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.