”Det är som Kafka”

Uppdaterad
Publicerad

Striden kring det statliga museet Thielska galleriet går vidare. Idag får kulturdepartementet förnyad kritik av både intendenten och den sparkade styrelseordföranden.

Det har stormat på Thielska galleriet den senaste tiden. En styrelseordförande som avsattes hastigt av regeringen, bara några dagar innan museets stora Munch-utställning skulle öppna. Och nu går intendenten Andreas Brändström ut och riktar kraftig kritik mot kulturdepartementet för hanteringen av frågan.

– Det är som Kafka. Det går som tåget, utställningen går fantastiskt, och då ger man Claes Wachtmeister sparken. Man anklagar mig för att ha druckit på vernissager, man kallar mig en säkerhetsrisk. Jag fattar ingenting, det kommer som en blixt från klar himmel. Varför får han sparken? säger Brändström.

Konflikten på Thielska galleriet

”Skyddade mig – efter det rök han”

I en artikel i Svenska Dagbladet idag berättar den avpolletterade styrelseordföranen Claes Wachtmeister om märkliga turer i slutet av förra året, då en styrelseledamot ifrågasatte Andreas Brändströms hälsa. Han säger också att kulturdepartementet försöker bli av med intendenten.

– Som jag upplevde det skyddade han mig, och efter det så rök han, säger Andreas Brändström om den avskedade Wachtmeister.

Kulturdepartementet vill inte svara

Men på kulturdepartementet vill man inte säga mycket om Wachtmeisters påståenden.

– Jag vill egentligen inte bemöta det. De sakerna får stå för honom, helt enkelt, säger statssekreteraren Joakim Stymne på kulturdepartementet.

Reporter i inslaget: Isak Klasson

Fotograf: Mikael Eriksson

Klippning: Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten på Thielska galleriet

Mer i ämnet