Efter renoveringen: Nationalmuseums hyra höjs med flera hundra procent

Uppdaterad
Publicerad

Efter en omfattande renovering under fem års tid öppnar Nationalmuseum igen om ett år. Men miljardrenoveringen kommer innebära en hyreshöjning på flera hundra procent. Frågan är hur museet ska klara av det?

Museet har sedan renoveringsbeslutet vetat om att det kommer innebära en hyreshöjning, men vet fortfarande inte hur den ska finansieras.

– Problemet är att hyreshöjningen är inte finansierad. Det finns inget regeringsbeslut om att vi ska få kompensation för den enorma hyreshöjning från 15 miljoner till 80 miljoner, säger Berndt Arell, museichef Nationalmuseum.

LÄS MER: Museet: Hyran sväljer en tredjedel av våra anslag

Inte finansierat än

I dag har Nationalmuseum ett årligt anslag på 130 miljoner kronor. Så utan någon form att kompensation kommer en hyreshöjning med 65 miljoner kronor att märkas.

– Vi måste absolut få en kompensation. Dels för att kunna upprätthålla den höga nivå vi har idag. Men, vi vill ju kunna utveckla museet också nu när det öppnar, säger Berndt Arell.

Vad händer om ni inte kompenseras?

– Det är ohållbart, då kan vi inte driva museet som huvudmannen har tänkt sig.

Nu förhandlar Nationalmuseum med kulturdepartementet för att hitta en lösning. I mejl till Kulturnyheterna skriver kulturdepartementet att de inte vill kommentera frågan innan nästa budget presenteras i september.

– Jag är övertygad om att vi kommer att bli kompenserade. Vi för en diskussion med kulturdepartementet som för en diskussion med finansdepartementet om det här, säger Berndt Arell.

MISSA INTE: Marknadshyror för museerna kritiseras av mannen bakom systemet

Rundgång på hyrespengarna

Nationalmuseum får sitt anslag av kulturdepartementet men de betalar hyra för sina byggnader till Statens fastighetsverk. Den vinst som Statens fastighetsverk gör går till finansdepartementet. Det är finansdepartementet som fördelar kulturdepartements budget. En hyreshöjning för museet innebär alltså med största sannolikhet att mer statliga pengar kommer att gå runt i en cirkel.

Nu återstår att se hur politikerna väljer att lösa hyressituationen för Nationalmuseum. Oavsett hur det görs så kommer det att få betydelse för flera andra statliga kulturbyggnader som befinner sig i samma läge som Nationalmuseum.

Dramaten ska renoveras i höst och Kungliga operan står inför en framtida jätterenovering för två miljarder kronor. Frågan är om den renoveringen kommer att påverka hyressituationen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.