Efter skandalerna: Nu öppnar Röhsska museet på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha hållit stängt i två år öppnar nu Röhsska museet i Göteborg för allmänheten. Den nya chefen Nina Due vill skapa en levande debattscen och locka en ny publik.

– Jag hoppas att vi kan återetablera oss som Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk, säger Nina Due.

– Röhsska kan vara mer än utställningar och samlingar. Med ett publikt program kan vi lyfta designdebatten och göra den tydligare, inte bara för branschen utan för en designintresserad allmänhet, säger Nina Due och fortsätter:

– Design har förändrats väldigt mycket de senaste åren med internet, digitala verktyg, teknologi och innovation, som gör att de traditionella designdisciplinerna ser lite annorlunda ut idag. Det här måste ett designmuseum kunna lyfta, men det får inte ske på bekostnad av de traditionella samlingarna.

Vill nå en ny publik

Hon tillträdde som museichef 2017, men det är först nu hon får leda sitt museum med publik. Hon hoppas att Röhsska ska ta ”centre stage” i designdebatten, att publiken ska få ta del av föreläsningar och diskussion på museet. Och samtidigt vill hon nå en ny, yngre publik, som inte bara kommer från innerstan.

Nina Due har tidigare jobbat som utställningschef på Design museum i London. Att hennes företrädare på Röhsska slutade efter en utdragen konflikt med personalen avskräckte henne inte från att ta jobbet.

Röhsska har ju haft personalproblem under många år. Hur ska du ta dig an det?

– Jag var medveten när jag tog jobbet om att det hade varit utmaningar innan och att det var en personalgrupp som behövde stöd för att komma vidare så det har varit ett av mina huvuduppdrag under dessa två år. Det var väldigt tydligt att de som valde att vara kvar på museet ville blicka framåt och inte gräva i det gamla.

”Känner mig lugn”

Känner du dig trygg i att konflikterna är lösta?

– Om det skulle ha blossat upp så tror jag att det skulle ha gjort det redan nu. Jag har inte haft några obehagliga erfarenheter på det sättet som klimatet beskrivits som innan det stängde. Så jag känner mig ganska lugn i det.

Om fem år hoppas Nina Due att Röhsska ska ha en självklar roll i museisverige.

– Jag hoppas att vi har kunnat återetablera oss som Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk och att vi har kommit igång med ett bra samarbete med andra organisationer. Många av museerna och institutionerna kompletterar varandra snarare än konkurrerar med varandra. Och i den processen kan vi bli en tydlig ledare inom design och konsthantverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.