”En present till alla modefetischister”

Publicerad

Dennis Dahlqvist har sett Helmut Newton-utställning på Fotografiska.

Konstnärligt erotiskt eller rent pornografiskt? Den tysk-australiska fotografen Helmut Newton visste att han rörde sig i ett kontroversiellt gränsland. Hans stilbildande och utmanande verk visas nu på Fotografiska museet i Stockholm.

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist såg på utställningen med ett kritiskt öga:

– Trots att Helmut Newton är en av historiens absolut främsta modefotografer, blir han ofta reducerad till snuskgubbe – vilket i och för sig är lätt att förstå när man ser vissa av bilderna på Fotografiska. Det är hårt stiliserade modebilder med sadomasochistiska undertoner, säger kritikern, och fortsätter:

– Men ... ju fler bilder man ser, desto svårare blir det att avfärda Newton som en enkel kvinnohatare.

Kvinnor som sexuella subjekt

Helmut Newton slog igenom i mitten av 1970-talet, samtidigt som kvinnorörelsen verkligen exploderade. Han fotografier avbildade kvinnor som uttalade sexuella subjekt – självsäkra rovdjur mer utmanande okvinnlig attityd. 

På fler av Newtons bilder på Fotografiska ser man italienska män som bara fungerar som rekvisita, som bekräftar kvinnornas oberoende. Men det finns även svaga kvinnor på bilderna. Kritikern tycker dock inte att det väger över till ett problem:

”Han iscensätter sina fantasier”

– Newton är en utpräglad voyeur, som iscensätter sina egna manliga fantasier. Men det betyder inte att bilderna per automatik blir kvinnoförnedring. Visst har han avbildat kvinnor som undergivna, men ännu oftare som självsäkra, starka amazonet, säger Dahlqvist.

Slutbetyget, då? Högt, om du älskar mode:

– Den här utställningen är en mycket efterlängtad present till alla modefetischister, som man bara måste se.

Foto/klippning: Andreas Idén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer