Lena Adelsohn Liljeroth (M). Foto: TT

Ex-ministern slopade konstnärsbidrag – får själv miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Förra kulturministern ströp konstnärsstödet för 135 personer.
Samtidigt får hon själv ersättning av staten – trots att hon inte jobbat på två år.

Lena Adelsohn Liljeroth (M) var kultur- och idrottsminister mellan 2006 och 2014.

Under regeringstiden avskaffade hon den statliga inkomstgarantin för konstnärer, något som väckte reaktioner från konstnärsvärlden 2010.

Ex-ministerns motivering gick ungefär ut på att ”om ingen efterfrågan finns, är det bättre att ta ett annat jobb än att gå på a-kassa”.

Konkret handlade det om 18.500 kronor i månaden till 135 konstnärer, som istället ersattes av stipendier.

Har inte hittat nytt jobb

Nu avslöjar Aftonbladet att Lena Adelsohn Liljeroth själv har plockat ut en inkomstgaranti på drygt 60.000 kronor i månaden, trots att hon inte har jobbat på nästan två år.

Sedan Adelsohn Liljeroth bestämde sig för att sluta med politiken efter regeringsskiftet 2014 har hon kvitterat ut den månatliga statsrådspensionen.

Förra året ska hon även ha fått en fallskärm på 124.000 kronor i månaden.

Före detta kulturministern sa förra året till Aftonbladet att det varit svårt att hitta ett nytt jobb efter åren i regeringen.

– Många har frågat mig om jag har fått många erbjudanden efter det. Men nej det har jag faktiskt inte fått. En del frågor om att arbeta ideellt, men inte särskilt många jobb som jag skulle kunna försörja mig på. Jag har mer fritid än jag skulle önska, sa hon till tidningen då.

60.000 kronor i två år blir ungefär 1,4 miljoner. Det i sin tur, motsvarar cirka 103.000 målardukar i A4-storlek, eller 5.000 drejskivor. Eller medel till skapande skola i en mellanstor svensk kommun under ett års tid.

”Politiker är smittade”

Kulturnyheterna har sökt Lena Adelsohn Liljeroth för en kommentar, men hon hänvisar till krönikan hon skrivit på sajten News55.

”Alliansregeringen förlorade valet 2014 och jag blev 'arbetslös' efter åtta år som kultur- och idrottsminister. Det är riktigt att en avgången minister har rätt till full inkomstgaranti under ett år. Ett viktigt skäl till detta är att vi, inte minst av media, förväntas befinna oss i 'karantän' och inte söka nya jobb, åtminstone inte under det första året”, skriver före detta ministern.

Själv har jag jobbat full tid sedan jag var 25 år, ofta mer än heltid. Men att vid 60 års ålder försöka komma tillbaka som journalist, vilket är mitt yrke, är omöjligt, alldeles särskilt för en politiker. Vi är ”smittade”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer