Foto: TT

Facebook censurerar Zorns fotografier

Uppdaterad
Publicerad

Konsthallen Fotografiska i Stockholm ville göra reklam för sin kommande utställning ”Zorn och kameran” men Facebook tycker att de svartvita fotona från förra sekelskiftet är stötande.

Fotografierna är tagna under åren 1890 till 1910 och utgör förlagor till flera av Anders Zorns mest kända målningar.

Håkan Gustafsson är projektledare på Fotografiska och konstaterar att de brutit mot Facebooks regler genom att publicera nakenbilder, men framhåller samtidigt att det handlar om bilder tagna av Zorn vid förra sekelskiftet.

Stängt konto

Gustafsson upptäckte det hela genom att hans privata konto på Facebook stängts ned.

– Sedan fick jag gå igenom alla mina privata bilder på Facebook och bekräfta att ingen av dem innehöll något stötande. Därefter fick jag meddelandet att de tagit bort Zorns bilder från vår sida.

Fotografiska menar att Facebooks agerande är ensidigt och att de borde ha tagit hänsyn till vilka bilder det handlade om i det här fallet.

Har ni kunnat ge Facebook er sida av saken?

– Nej, vi fick inget utrymme att argumentera för vår sak.

Stannar trots allt

Trots censuren har inte Fotografiska några planer på att lämna Facebook.

– Vi har 225.000 följare på Facebook och det är en viktig marknasföringskanal för oss. Men de dikterar villkoren för den ensidigt. Vi har inget val, säger projektledaren Håkan Gustafsson.

Hänt tidigare

Det är inte första gången som Facebook censurerar bilder på Fotografiska. Som ett svar på den censuren valde konsthallen 2011 att ägna sig åt självcensur för att kunna fortsätta med sin marknadsföring på Facebook.

Utställningen ”Zorn och kameran” öppnar på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.