Folkskolan firar 175 med utställningen ”En sagolik skola”

Uppdaterad
Publicerad

Folkskolan är kanske Sveriges största demokratiprojekt och i år fyller den 175 år. Genom åren har många kända författare och konstnärer dragit sitt strå till stacken och illustrerat allt från skolplanscher till skolböcker. Om detta och mycket annat handlar utställningen ”En sagolik skola”, som bland annat Lärarstiftelsen ligger bakom.

– Den här utställningen visar vi i den begynnande valrörelsen. Vi vill göra det här till en tankeställare för alla som vill förstå skolan som ett demokratiskt verktyg och en rättighet för alla barn, säger Eva-Lis Sirén, Lärarstiftelsens ordförande.

”En sagolik skola”

På vandringsutställningen ”En sagolik skola” som just nu visas på Waldemarsudde i Stockholm, ställs stora delar av skolans 175-åriga historia ut.

Barnbiblioteket Saga, folkskolans stora läsprojekt som drevs mellan åren 1899 till 1954, lyfts fram som ett exempel på visionen om att alla barn oavsett bakgrund, skulle få en god grundutbildning och lära sig läsa ordentligt

– Alla barn skulle få ta del av bra klassisk litteratur, illustrerade av några av våra då mest populära och framstående konstnärer, säger Karin Sidén, museichef på Waldemarsudde.

Inte bara läsa bibeln

Det var Folkskollärarparet Emil och Amanda Hammarlund som bestämde att svenska folksagor och andra klassiker skulle bearbetas och illustreras så att barnen skulle ha något annat att läsa än bibeln.

Något som engagerade storheter. Elsa Beskow, Selma Lagerlöf, John Bauer, Carl Larsson och Jenny Nyström var några som fick i uppdrag att bygga upp Barnbiblioteket saga.

– Endast det bästa var gott nog för barnen. Det faktum att man satsade så stort, manar till eftertanke tycker jag. Tänk vad roligt det skulle vara att tillfråga konstnärerna Jockum Nordström eller Karin ”Mamma” Andersson att illustrera dagens skolböcker.

”Vi behöver bildning”

Utställningen, som kommer att ställas ut på ytterligare sju orter under två år, spänner från starten av den obligatoriska Folkskolan 1842, men blickar även in i framtidens skola.

– Skolan behöver vara en plats för bildning i en tid när demokratin är hotad. När fejk-news och alternativa fakta florerar. Vi behöver bildning för att stå emot påtryckningar och masspåverkan. Idag är det viktigare än någonsin, säger Eva-Lis Sirén, Lärarstiftelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.