Foto: SVT

Reklamlegendaren Lars Hall död

Uppdaterad
Publicerad

Lars Hall var reklammakare, formgivare och konstsamlare.

Reklammakaren och formgivaren Lars Hall avled i morse, bekräftar vännen och tidigare kollegan Lennart Durehed för Kulturnyheterna.

Lars Hall startade tillsammans med Jan Cederquist reklambyrån Hall & Cederquist 1973 och den blev snabbt en av Sveriges ledande byråer.

Oväntat besök

Byrån såldes senare till en större amerikansk firma men Halls och Cederquists kampanjer för bland annat Gevalia (När du får oväntat besök) och Wasabröd (Du är vad du äter) är i dag svenska reklamklassiker.

Lars Hall var också en hängiven konstsamlare och drev under flera år under 70- och 80-talen galleriet Camera Obscura i Gamla stan i Stockholm tillsammans med fotografen Lennart Durehed.

”Hade en så säker blick”

– Han var fantastisk, både som art director och som konstkännare. Han hade en så säker blick, såg direkt vad som var bra, säger Lennart Durehed till Kulturnyheterna.

Under åren byggde Lars Hall upp en fotosamling som räknas som en av en världens största. Bland annat med bilder av Irving Penn, Jacques-Henri Lartigue och Henry Fox Talbot.

I den svenska delen av samlingen, som såldes på auktion 2012, fanns verk av bland andra Christer Strömholm, Mikael Jansson och Hans Gedda.

Lars Hall blev 79

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.