Inka Lindergård och Niclas Holmström

Fotar människor – som om de vore djur

Uppdaterad
Publicerad

Inka Lindegård och Niclas Holmström fotar människor enligt safarimodell – och tilldelas nu priset för årets bästa fotobok.

Priset för bästa  fotobok tilldelas i år de två fotograferna Inka Lindegård och Niclas Holmström för boken ”Watching Humans Watching” – i konkurrens med kända fotografer som Anders Petersen och Bruna Ehrs. Den unga fotoduon kammade hem priset med motiveringen att de ”gjuter nytt liv i landskapsfotografiet och vårt sätt att betrakta korsdraget mellan människa och natur”.

”Watching Humans Watching” är en serie bilder som visar människor som tittar på naturen. Bilderna undersöker människors beteende som individer i en grupp och vårt förhållande till naturen som det stora okända. Fotograferna fick idén till projektet under en safari i Tanzania. De började blicka på turisterna i landskapet med samma distans som en naturfotograf tittar på djur.

– Vi märkte att vi var mer fascinerade av människorna än djuren, säger Inka Lindergård.

Fotoboken är fotografernas första,och bilderna är tagna på platser dit människor reser för att uppleva orörd natur: Tanzania, nordnorge, Island, nationalparker i USA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.