En besökare på Fotografiska Museet fotograferar en utställning med Annie Leibovitz. Foto: Claudio Bresciani / TT

Fotografiska museet prisas

Publicerad

Det har gått fem år sedan museet i Stockholm slog upp portarna för allmänheten. Nu mottar bröderna Broman, museets grundare, Natur & Kulturs stora kulturpris för ”väsentliga insatser på kulturområdet”.

– Natur & Kulturs stora kulturpris är en av de finaste utmärkelser man kan tilldelas. Vi är otroligt glada och stolta över att vårt arbete för fotokonsten får detta pris, säger Per Broman i ett pressmeddelande.

Företagsam kulturgärning

”Kulturpriset 2015 tilldelas Jan och Per Broman för att de förenat en djup kärlek till fotokonsten med ett målmedvetet entreprenörskap”, skriver Natur & Kultur i sin motivering. Förutom prissumman på 300 000 kronor får mottar bröderna även skulpturen Kunskapens träd av konstnären Ernst Nordin.

Natur & Kulturs stora kulturpris har delats ut sedan 1974. Bland tidigare pristagare återfinns bland andra Bris-grundaren Gunnel Linde, regissören och komikern Hans Alfredson, Cullberg-balettens grundare Birgit Cullberg och teaterchefen och konstnären Marie-Louise Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.