Nationalmuseum i Stockholm är ett av museerna som blir gratis. Just nu är museet dock stängt för renovering och beräknas öppna igen 2018. Foto: TT / Hasse Holmberg

Fri entré på statliga museer nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen inför fri entre på flera av de statliga museerna. Anslagen ökas med 80 miljoner för att finansiera reformen.

Det ska vara gratis att gå in på de statliga museerna, det föreslår regeringen i den kommande höstbudgeten.

Fri entré-reformen infördes av den förra socialdemokratiska regeringen och pågick 2005 och 2006, men togs bort när alliansregeringen vann valet senare det året.

– Jag ser fri entré som en viktig tröskelsänkare, vi behöver öppna upp och visa våra gemensamma skatter och nå andra grupper än de som vanligtvis går på museum, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

Gammalt löfte

Regeringen lovade redan i valspurten förra hösten att vid valseger åter ta bort entréavgifterna. Men då regeringens budget fälldes i riksdagen förra året och de blev tvungna att regera med alliansens budget under 2015, har reformen inte kunnat genomföras tidigare.

För att nu finansiera reformen skjuter regeringen nu till 80 miljoner kronor till museerna. Något oppositioner menar är för lite pengar.

– Skulle man återinföra detta skulle det kosta 140 miljoner, säger den tillträdande ordföranden i kulturutskottet, Olof Lavesson (M).

Dialog med museerna

Kulturministern menar att siffran 80 miljoner är något de landat i efter dialog med museerna själva.

– Skulle det visa sig att det är för mycket eller för lite så justerar vi det så småning om, och om någon annan har andra siffror och underlag så tar jag gärna emot dem, men jag har inte sett det än, säger Alice Bah Kuhnke.

21 september presenterar regeringen sin höstbudget.

Här blir det fri entre nästa år

Armémuseum,

Etnografiska museet,

Flygvapenmuseum i Linköping,

Hallwylska museet,

Historiska museet,

Kungl. myntkabinettet,

Livrustkammaren,

Marinmuseum i Karlskrona,

Medelhavsmuseet,

Moderna museet i Stockholm och Malmö,

Nationalmuseum,

Naturhistoriska riksmuseet,

Sjöhistoriska museet,

Skoklosters slott,

Statens centrum för arkitektur och design,

Världskulturmuseet i Göteborg

Östasiatiska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.