Konstnären Peter Johansson. Foto: Per Johnsson

Galleri tog ned konst efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vernissage på Galerie Leger i lördags kände konstnären Peter Johansson sig tvingad att ta ner ett av sina verk – efter påtryckningar från Hells Angels.

En person med anknytning till Hells Angels ska ha ringt och krävt att verket som återger deras logotyp skulle plockas ner, enligt konstnären Peter Johansson.

– Jag kände mig hotad, han sa att det kunde stå oss dyrt om den var uppsatt, säger Peter Johansson till Kulturnyheterna.

Det var mitt under vernissagen i lördags som telefonsamtalet kom. Peter Johansson kände sig då tvingad att plocka ner verket som nu ligger ihoprullat på golvet.

– De hävdade att de har upphovsrätt till emblemet och inte vill att det ska visas i andra sammanhang än deras, säger han.

Om manliga aggressioner

Utställningen går under namnet ”Mindre bra idéer” med bilder som föreställer bland annat symboler för Black Cobra, Försvarsmakten, Sverigedemokraterna och Hells Angels.

– Det känns jättetråkigt att behöva plocka ner ett av sina verk.  ”Mindre bra idéer” handlar om våld, manlighet och aggression så detta blir ju på något konstigt vänster en illustration av det som utställningen handlar om, säger Peter Johansson till Kulturnyheterna.

Resten av utställningen hänger kvar och Peter Johansson hoppas och tror att han inte kommer att utsättas för påtryckningar från några andra av de grupper han berör i sina konstverk.

– Jag tror inte det, men jag kanske är naiv, säger han.

Hells Angels skriver på sin hemsida att all användning av logotypen i andra sammanhang är förbjuden, skriver Sydsvenskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer