Jean Paul Gaultier – modevärldens busfrö

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon visas en utställning av franske modeskaparen Jean Paul Gaultiers kreationer på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm. Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlkvist har varit där.

– Den här fantastiska utställningen är precis den comeback som Arkitektur- och designcentrum i Stockholm behöver, säger Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlkvist som menar utställningen är som en smällkaramell.

Gaultier är mest känd för att han stylade om sin mormors kvinnoförnedrade korsett till vass maktsymbol åt Madonna. Men ännu viktigare kanske är hans kjolar för killar som förflyttade han genusdebatten från seminarierummen till catwalken 1985, menar Dennis Dahlkvist.

Modeskaparen Gaultier debuterade redan 1977 med en punk kollektion, där han blandade manligt och kvinnligt.

”Hans främsta vapen är humor”

– Gaultier menade att kläder är att slags symboler som vi använder för att konstruera våra könsroller med, säger Dennis Dahlkvist och menar att Gaultiers främst vapen är humor, han skojar till exempel gärna med typiska parisklichéer, som den pretentiösa  existentialisten.

Utställningen From the side walk to the catwalk pågår fram till den 22 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.