Foto: Fredrik Persson/TT

Göteborgs Konstmuseum är årets museum

Uppdaterad
Publicerad

Utmärkelsen Årets museum utdelas av Sveriges museer och Svenska Icom (International Council of Museums). I år går priset till Göteborgs konstmuseum.

”Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor”, skriver juryn i sin motiveringen.

I motiveringen lyfter juryn även fram hur museet med sin kreativitet och med sin breda konstsamling skapat nyskapande och tillgängliggörande arbetssätt.

– Göteborgs konstmuseum är ett utmärkt exempel på hur museer genom strategiskt, målmedvetet arbete kan lyfta fram sina unika förutsättningar, vidareutvecklas och därmed bli ännu starkare aktörer, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges Museer i ett pressmeddelande.

”En riktig ynnest”

Bland de nominerade var också The Glass Factory i Boda samt Skissernas museum i Lund nominerade. Men det var alltså Göteborgs konstmuseum som tog hem den årliga utmärkelsen.

– Det har varit en riktig ynnest att få ta del av kreativiteten och framåtandan hos de tre finalisterna. Att utse en vinnare var verkligen inte ett lätt jobb, säger juryledamoten Elina Nygård från Svenska ICOM i pressmeddelandet.

Priset delas i år ut för tjugoandra gången och museet tilldelas ett vandringspris bestående av en glasskulptur av formgivaren Bertil Vallien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.