Dennis Dahlqvist guidar i konstvärlden. Foto: SVT

Guiden: Så hittar du i konstdjungeln

Uppdaterad
Publicerad

Konst, droger och städhjälp: Kulturnyheternas Dennis Dahlqvist guidar i myllret när konstveckan i Stockholm går av stapeln.

På tisdagen invigs Stockholm Art Week, Sveriges största konsthändelse. I år består konstveckan, som äger rum mellan den 14 och 19 april, av fyra stora konstmässor, samtidigt som huvudstadens gallerier och gator fylls av konstevent.

Market Art Fair, Supermarket, Photomarket och Stockholm Art Book Fair. World Art Day på Konstfack, hundratals galleriutställningar och konstaktiviteter i det offentliga rummet: Det är lätt att bli överväldigad när konstvärlden samlas i huvudstaden.

Kulturnyheterna bad SVT:s konstkritiker Dennis Dahlqvist att guida oss i myllret.

Hej Dennis! Vad är ditt bästa tips i för att hitta rätt i veckans konstdjungel?

– Det första man ska tänka på är ta det lugnt – du kommer inte kunna se allt. Det blir uppemot tusen utställningar allt som allt under konstveckan. Så det är bra att ha en strategi, säger Dennis Dahlqvist. 

Hur lägger man bäst upp sin konstrunda?

– Man kan börja med att fokusera på en av de fyra mässorna. Personligen skulle jag välja Supermarket på Svarta huset: Där möts alternativa utställningar från hela världen, och man kan se konst som i normala fall inte skulle nå Sverige. Gallerier från Palestina, Damaskus och Teheran kommer dyka upp, bland annat. Du hör ju själv, här finns det intressanta saker att se!

Vad mer ska man tänka på?

– Konstveckan är ett perfekt tillfälle att laga de där små hålen av konst som du inte hunnit eller kunnat se. Jag skulle rekommendera att bege sig till Marabouparken, där konstnären Mierle Laderman Ukeles gör en väldigt roligt performance. Hon städar och svabbar i offentliga rum och skakar hand med sopgubbar. Hon tackar dem för sitt arbete samtidigt som hon fokuserar på händelser i det dagliga livet som är väldigt viktiga, men inte brukar räknas som konst.

Finns det något man inte borde missa?

– Issues Gallery gör ett samarbete med Mediamarkt där man försöker presentera konst i det offentliga rummet på ett nytt sätt. Man kommer visa en konstvideo av Ryan Trecartin på alla apparater i hela butiken. Och det här är ingen trevlig reklamfilm, utan ett hysteriskt och läskigt collegedrama. Räkna med chock!

Till sist, kan du nämna något mer udda inslag på konstveckan?

– Är man ute efter en längre resa, både fysisk och mentalt, ska man ge sig ut till Nya Museet i Sundbyberg. Där visas en utställning med Hans Esselius mentala trippar, ”Doors of perception” från 60-talet, en digital utställning om upplevelsen av att ta meskalin.  Det blir så att säga en resa i rummet för att ta sig dit, och en mental tripp på det!

Fyra mässor och en temadag

Stockholm Art Week består av fyra konstmässor, en internationell konstdag och ett hundratal utställningar på stadens alla gallerier.

Bland konstmässorna är Market Art Fair på Liljevalchs den största. Mässan beskriver sig själv som Nordens största samlingsplats för samtida konst, anordnas av nordens ledande gallerier och firar tioårsjubileum i år.  

Samtidigt pågår den alternativa konstmässan Supermarket, som drivs av konstnärer och samlar internationella undergroundperspektiv, på Svarta huset i närheten av Konstfack.

Fotografiska museet anordnar Photomarket, en utställning med världsledande fotokonst från gallerier i bland annat Amsterdam, Oslo, Berlin och Bryssel.

Fjärde alternativet för årets besökare är bokmässan Stockholm Art Book Fair, som äger rum på Spritmuseum. Där samlas förlag och författare i en exposé över samtida konstlitteratur.

På onsdagen äger World Art Day rum på Konstfack i Stockholm. Eventet väckte internationella reaktioner 2013 då Makode Linde bakade in sig själv i en tårta som kommenterade könsstympning, och som dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sedan skar en bit ur. Även i år serveras tårtor, då i form av två verk från konstnärskollekivet Kultivator och konstnären Saadia Hussein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.