Några av föremålen från utställningen Foto: Amsterdams arkeologiska museum

Guld från Krim återlämnas till Kiev – inte till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands olagliga annektering av den ukrainska Krimhalvön 2014 fick arkeologiska museet i Amsterdam problem. Om de lämnade tillbaka objekten de lånat från museer på Krim, så skulle de återlämna dem till Ryssland istället för Ukraina.

Efter en två år lång rättsprocess kom besked från domstolen i Amsterdam i dag. Krimguldet ska lämnas till Kiev och inte det annekterade Krim, det rapporterar Reuters.

Kulturnyheterna rapporterade om fallet för två år sen. Totalt rör det sig om nästan 600 föremål som är uppemot 2000 år gamla. Och både det ukrainska och det ryska kulturministeriet har hävdat äganderätt till artefakterna.

”Viktig seger”

En talesperson för Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin skrev på Twitter att ”Detta är en viktig seger för Ukraina”.

Rätten gick på linjen att objekten, när de lånades ut, var ukrainska och att de måste räknas som ukrainska även i dag.

Krims vice premiärminister ska enligt statliga ryska Sputnik news ha kritiserat beslutet och kallat det olagligt. Han menar att avtalen var mellan museer och inte länder och att föremålen måste lämnas tillbaka till museerna.

Kommer överklaga

Även Krims kulturminister Arina Novoselskaja är kritisk och har enligt ryska nyhetsbyrån Tass sagt att domslutet kommer överklagas.

Nederländerna kommer inte skicka tillbaka artefakterna genast. Ryssland och de fyra Krim-museerna har tre månader på sig att överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer