Formgivaren och författaren Eric Ericson. Foto: SVT

Eric Ericson formgav prinsens gnistskydd

Uppdaterad
Publicerad

Den verkliga formgivaren bakom gnistskyddet ”Slottet brinner” träder fram med sitt namn.

Kulturnyheterna kan nu berätta att den designer som tidigare har velat vara anonym bakom prins Carl Philip är formgivaren och författaren Eric Ericson. Det bekräftar formgivarens kontaktperson ikväll.

Det är alltså Eric Ericson som har formgivit gnistskyddet ”Slottet brinner”, som har sålts under prinsens signatur på Svenskt Tenn.

Kritik mot ”designprinsen”

Eric Ericson är känd bland annat för böckerna ”Till vederbörande” och ”Brev till samhället” – som även har blivit ett brädspel.

Skulle bara vara handledare

Efter avslöjandet om att prins Carl Philip bara hade en mindre roll i formgivningen av eldskyddet i fråga, har Svenskt Tenn i dag valt att ta bort prinsens namn från produkten, för att ersätta det med hans företagsnamn.

Eric Ericson medverkar i onsdagens Kulturnyheterna. Till Svenska Dagbladet sa han på tisdagskvällen att samarbetet med Carl Philip förändrades under arbetets gång, till något som kändes helt fel.

Till en början skulle han bara vara handledare åt prinsen.

– Sedan visade det sig att jag skulle göra hans grejer. Med facit i hand – allt känns åt helvete fel, säger Eric Ericson till tidningen.

”Det är inget konstigt”

Axel Calissendorff är kungafamiljens advokat och även styrelseordförande i prins Carl Philips bolag CPhB Design AB. Han bekräftar att prinsen inte har gjort ritningen bakom gnistskyddet.

– Det är inte prinsen, utan Eric Ericson som har gjort ritningen. Men det är inget konstigt, för det är så det går till i designsammanhang, säger Axel Calissendorff till Kulturnyheterna.

”Den kompetensen har inte Carl Philip”

Calissendorff säger att prins Carl Philip behövde hjälp med den biten som han inte fått med i sin utbildning.

– Prinsen är utbildad grafiskt. Det är vad han är duktig på. För att ta fram en produkt som ett eldskydd, så måste man också ha en produktdesignutbildning och erfarenhet av att ta fram produkter. Den kompetensen har prins Carl Philip ännu inte. Det var i det sammanhanget som Eric Ericson kom in och spelade en central roll. Eric Ericson och prinsen hade lärt känna varandra någolunda bra i anslutning till att prinsen slutförde bestickserien.

Varför står inte Eric Ericsons namn med på besticken heller?

– Av samma förklaring som tidigare; Han ville inte.

”Ironin bakom blir tydligare”

Forms chefredaktör Bo Madestrand, som har riktat skarp kritik mot att prinsens namn stod på gnistskyddet hos Svenskt Tenn, tycker att verket får en helt ny innebörd med den här nyheten:

– På sätt och vis förändras verket nu när vi vet att Eric Ericson ligger bakom ”Slottet brinner”. Det förändras så att ironin bakom blir tydligare. Att Eric Ericson tänder eld på slottet. Jag är inte helt säkert på att prinsen var med på noterna där.

Prins Carl Philip avböjer att kommentera uppgifterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot ”designprinsen”

Mer i ämnet