Hilma af Klint ställs ut i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska abstrakta konstnären Hilma af Klint ställs ut under den anrika Venedigbiennalen.

Fem målningar av den svenska konstnären Hilma af Klint ska visas i den italienska paviljongen under den stora Venedigbiennalen 2013, som pågår mellan juni och november.

– Årets biennal väcker frågor om hur drömmar och visioner tillverkas och gestaltas: kort sagt är det en utställning om den osynliga världen och fantasin. I det sammanhanget kommer Hilma af Klints verk att framstå som helt centralt när vi börjar undersöka alla de sätt som bilder har använts för att organisera kunskap och forma vår upplevelse av världen, säger biennalens curator Massimiliano Gioni i ett pressmeddelande.

Anteckningsbok om blommor

I samband med utställningen släpps även anteckningsbok av Hilma af Klint från 1920, som aldrig tidigare publicerats. Hennes anteckningar om blommor, lavar och mossor kommenteras i ord och bild av nio samtida konstnärer.

Behandlade spritism

Hilma af Klint (1862-1944) var en pionjärerna inom abstrakt måleri i Sverige och behandlade ämnen som andlighet och antropsofi i sin konst. Utställningen under Venedigbiennalen är ett samarbete med Moderna Museet, som just nu visar en omfattande utställning om Hilma af Klint, med cirka 200 av hennes verk. Den ska senare även turnera internationellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer