Arkivbild Foto: TT

Historisk publikökning på Historiska museet

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har aldrig haft så många besökare. Det är rekord för oss och fantastiskt roligt, säger, säger Sophie Nyman t.f. museichef på Historiska museet till Kulturnyheterna.

Hon kopplar ökningen till fri entré-reformen som infördes på de statliga museerna förra året.

– Jag tror det är den som påverkat allra mest, vi såg ett liknande publikt uppsving när fri entré infördes fördes förra gången 2005.

Just nu visar museet History Unfolds. En utställning som Kulturnyheternas Ingela Lind prisade när hon recenserade den i höstas.

Utställningarna påverkar också

– Vilka utställningar vi har påverkar naturligtvis också, säger Sophie Nyman. I mitten av januari får vi helårsrapporten för vår besöksundersökning och då kan vi göra en mer noggrann analys av effekten av fri entré

Det totala antalet besökare på Historiska museet 2016 var 279 470 personer och året innan var det 154 044.

Fri entré-reformen infördes vid förra årsskiftet på vissa museer och den 1 februari 2016 på vissa. Historiska museet hör till den senare gruppen och antalet besökare februari-december 2016 är 271 422 och 143 653 samma period 2015.

Glad år rekordsiffrorna

Sophie Nyman är glad åt de historiska siffrorna.

– Jag tycker det är fantastiskt, det är rekord för oss. Vi har aldrig haft så många besökare i museets historia. Det är också roligt att ökningen består av så många förstagångsbesökare och museiovana. Det är så här vi vill att museet ska vara befolkat, med många besökare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.