Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson Foto: TT

Högskoleministern i möte med konstskolechefer efter #metoo

Uppdaterad
Publicerad

Uppropen i spåren av #metoo pekade på problem med sexuella trakasserier på svenska konst- och musikutbildningar. Under fredagen kallade högskoleminister Helene Hellmark Knutsson in tio företrädare från skolor och universitet för följa upp arbetet med att förhindra att trakasserier och övergrepp sker.

Anledningen till mötet var de senaste månadernas upprop mot sexuella trakasserier från kvinnor inom konst- och kulturvärlden, där flera anonyma vittnesmål pekar på problem inom de stora konst- och musikskolorna.

Till Kulturnyheterna säger högskoleministern att det under mötet framkom att det även om problematiken också finns inom den akademiska världen rent generellt – finns det inom de konstnärliga utbildningarna särskilda risker.

– Vid de konstnärliga utbildningarna finns det ytterligare riskfaktorer och riskmoment eftersom det är mycket enskild undervisning, handledning undervisning mellan lärare och student. Men också väldigt mycket verksamhetsaktiviteter som försiggår på kvällar, nätter och helger, säger Helene Hellemark Knutsson (S) till Kulturnyheterna.

Föreslår tätare kontakt mellan högskolorna

Enligt högskoleministern finns det i dag en hög medvetandenivå kring den här problematiken. Bland annat hänvisar hon till att regeringen nu gett universitet- och högskolerådet i uppdrag att kartlägga skolornas arbete med att förhindra att sexuella övergrepp och trakasserier sker.

Men hon poängterar att det är viktigt att en tätare kontakt med branschen i stort byggs upp så att trygga villkor också upprätthålls under exempelvis praktikperioder.

Kom ni fram till några konkreta åtgärder?

– Det som behöver fortsätta är att stärka erfarenhet- och kunskapsutbytet mellan de konstnärliga högskolorna och se om ytterligare verktyg eller regelverk behövs för att kunna sätta gränser och vidta arbetsrättsliga åtgärder eller andra åtgärder för att garantera att studenter och lärare har en trygg studie- och arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.