Snart blir ”Tanten med väskan” staty

Uppdaterad
Publicerad

Hans Runessons berömda fotografi ”Tanten med väskan” ska bli offentlig konst i Växjö. Konstnären Susanna Arwin har varit inspirerad av bilden länge och gjorde redan i våras en skulptur av väsktanten.

Det började med att Susanna Arwin gjorde en två decimeter hög lerfigur av väsktanten i april och delade bilder av den på Facebook. Bilderna spreds och medias intresse växte, vilket ledde till att hon skapade en bronsskulptur.

– Jag fick idén i vintras men den här bilden har legat i mitt system länge, men det var inte förrän nu den kunde bli 3D, då det känns som det var rätt i tiden, säger Susanna Arwin.

Uppmärksammat i media

Skulpturen ställdes ut på Edsvik konsthall i Sollentuna, över 1000 personer kom till vernissagen och skulpturen blev en riksnyhet. I samband med detta ringde en journalist från Dagens Nyheter upp kulturnämnden i Växjö och frågade om det fanns några planer på att göra en staty av skulpturen.

– Det var upprinnelsen, efter det har det inkommit olika typer av medborgarförslag, säger Nicolas Hansson, avdelningschef för kultur och konst i Växjö.  

Nära samarbete

Kulturnämnden bestämde sig för att tillsätta en miniutredning, och Susanna Arwin och fotografen Hans Runesson kallades till ett möte. De båda har haft ett nära samarbete sedan tidigt 90-tal, och han har gett just henne tillstånd att göra en skulptur av fotografiet i fråga. 

– Mötet handlade om hennes koncept och om hur de vill gå till väga, säger Nicolas Hansson.

1,5 miljoner

Susanna Arwin ombads komma med ett kostnadsförslag, men blev inte lovad någonting, och kulturnämnden har nu bestämt sig för att avsätta 1,5 miljoner till projektet och utlysa en upphandling.

– Vi har valt att gå den säkra vägen och genomföra en tävling. Dels för att det rör sig om så stora summor och så har lagen om offentlig upphandling även nått konstens område. Skulpturen är en stark symbolfråga och ett hett ämne, därför finns det en risk att många kommer anmäla. Så det är lika bra att ha mycket på fötterna, säger Nicolas Hansson. 

Lagen ska följas

Susanna Arwin har förståelse för kommunens agerande. De måste följa lagen om offentlig upphandling även när det gäller konst. Men hon menar också att lagen gör det problematiskt för kommuner att köpa specifika konstverk.

– Det är lite märkligt med offentlig upphandling när man vill köpa in ett visst verk, säger Susanna Arwin.

Växjö kommun räknar med att upphandlingen ska starta i september nästa år, och att ett färdigt verk står klart 2016.

Hans Runessons fotografi är taget den 13 april 1985 då Nordiska rikspartiet demonstrerade i Växjö. Damen som jagar en av demonstranterna med väskan i högsta hugg blev årets bild 1985. Några år senare utsågs den till århundradets nyhetsbild av tidningen Vi och Svensk fotohistorisk förening. Kvinnan på bilden hade sina rötter i Polen och under andra världskriget hade hennes mamma satts i koncentrationsläger av nazisterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer