Gatukonstnären Dan Park. Foto: TT

Sänkt straff för Dan Park

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för gatukonstnären Dan Park till fem månaders fängelse.

I dag kom domslutet från hovrätten mot gatukonstnären Dan Park som flera gånger dömts för hets mot folkgrupp i tingsrätten.

I våras dömdes Park två gånger av Malmö tingsrätt till fängelse för hets mot folkgrupp och i augusti fälldes han en tredje gång och dömdes till sex månaders fängelse.

Ogillar en tingsrättsdom

Hovrätten slår nu fast att Park är skyldig i två av de tre fallen och bestämmer straffet till fem månaders fängelse. En av tingsrättens domar ogillas.

I det sista fallet dömdes han tillsammans med galleristen Henrik Rönnquist för att ha ställt ut bilder med kränkande motiv, riktade mot enskilda afrikaner och romer. Den domen står fast.

Nöjd åklagare

Kammaråklagare Linda Rasmussen är nöjd med hovrättens resonemang i skuldfrågan.

– Hovrätten beskriver på ett bra sätt i domen att Park har överskridit gränsen. De här bilderna är inte okej, de är inte debattinlägg utan omotiverat kränkande, säger hon till Kulturnyheterna.

Däremot ställer hon sig lite frågande till straffsatsen.

– Jag hade önskat en motivering till varför hovrätten tycker straffvärdet är lägre än vad tingsrätten kommit fram till i tidigare domar.

Efter att ha suttit häktad sedan i början av juli släpptes Park på fri fot av hovrätten i början av oktober. Tiden i häktet motsvarar det fängelsestraff som Park dömts till.

Konstens frihet

Parallellt med rättegångarna mot Park har han varit föremål för diskussionen om hur omfattande yttrandefriheten och konstens frihet ska vara. Nyligen skyndade konstnären Lars Vilks till Parks försvar genom ett föredrag som anordnades på Norges största folkbibliotek.

I kväll debatteras dagens dom i SVT-programmet Debatt. Medverkar i programmet för bland andra galleristen Henrik Rönnquist samt konstnären Makode Linde. SVT1 22:00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dan Park

Mer i ämnet