Ikoniska kukar blir musikal

Uppdaterad
Publicerad

Tom of Finland var länge rätt okänd i sitt hemland. Nästa år ska hans bilder på leende män med stånd agera omslagspojkar när Finland firar 100 år av självständighet. Figuren blir musikal.

Touko Laaksonen är konstnären bakom alter egot Tom of Finland. Han började teckna läderklädda, uniformerade, välutrustade män på 50-talet. I Åboregionen där den nu avlidne konstnären växte upp är han nu en centralfigur i förberedelserna av firandet av Finlands 100-årsjubileum som självständig stat.

I barndomsstaden Kaarina planeras vandringar i Tom of Finlands fotspår och det görs en långfilm och musikal om konstnären. Hur ska Tom of Finlands explicita bilder överföras till musikalformatet?

”Har fått träna hårt”

– Dansare är ofta nätta, så de har fått träna hårt. Vi får se resultatet om ett par månader när repetitionerna sätter igång. säger Tuomas Lampinen, musikalens kostymör.

Kommer du att hjälpa dem på traven?

– Ja, med vaddering runt skrevet, förstås.

Vilket material som ska användas till denna vaddering utreds fortfarande, säger Tuomas Lampinen. Formen är viktig.

”Inte äckligt eller för mycket”

– Det kan inte vara störande eller vulgärt. Det måste vara humoristiskt, och samtidigt realistiskt och trovärdigt – men inte äckligt eller för mycket.

Och man måste kunna dansa?

– Absolut, det måste vara mjukt.

Första avsnittet av säsongens Kobra sänds i kväll klockan 22.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.