• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping. Läs mer

Jämställda superhjältar blev internationell succé

Uppdaterad
Publicerad

Stålmannen äter glass med sin dotter, Batman dansar balett och Spiderman sitter på toaletten. Tecknaren Linnéa Johanssons skildring av superhjältarnas vardag blev en global snackis.

Ända sedan Linnea Johansson laddade upp några teckningar av superhjältar i vardagssituationer har telefonen ringt oavbrutet. Hon har intervjuats av medier från hela världen, fått jobberbjudanden och enorm spridning i sociala medier. Kulturnyheterna ringde upp Linnéa Johansson i Paris.

– Vad är det för dag idag? Torsdag? Då har det gått exakt en vecka sedan jag la ut den på Facebook. Jag har ju haft intervjuer varje dag sedan dess, berättar Linnéa Johansson egentligen är på semester men gör intervjuer varje dag.

Alltihop började när hennes treårige son kom hem från förskolan en dag och var så ledsen att han ville gråta, men höll igen sina tårar.

– Det såg smärtsamt ut och jag frågade honom varför han inte grät? Då svarade han: ”Spiderman gråter inte.” Jag blev skitförbannad, berättar Linnéa Johansson.

Reagerade direkt

Linnéa gick hem, satte sig vid skrivbordet, tog fram en penna och ett papper och började rita.

– Jag kombinerade det jag vet att min son tycker är roligast: Spiderman och att bajsa. Och i och med att han tycker är tråkigt att borsta tänderna så satte jag en tandborste i Spidermans hand.

Dottern med flätor på en potta i Spiderman-dräkt var ett medvetet val för att visa på att superhjältar också lever vanliga liv och har relationer och familj.

– Han tycker det är jättekul att Spiderman sitter på toaletten och har själv börjat rita bilder. Bland annat Spiderman äter spagetti och Spiderman klappar en katt. Det var exakt den effekten jag ville ha.

Blodad tand

Resultatet gav mersmak och Linnéa fortsatte att rita bilder på andra superhjältar i vardagssituationer och som bryter mot de klassiska bilderna av Marvels superhjältar. Bland annat bilden på Superman som är ute med sin dotter och äter glass, men tappar den för att han är laktosintolerant, Batman som dansar balett eller Hulken som handlar mat med sin son med en solros bakom örat.
– I den tecknade tv-versionen som riktar sig för barn, så är Spiderman alltid i en slags slåss-position och det är alltid väldigt våldsamt, men i filmen eller i serietidningarna som riktar sig åt unga vuxna, så är han en ganska känslig och komplex person och det är ju det som barnen behöver se eftersom det är de som blir mest påverkade av det här.

I serietidningarnas värld har Spindelmannen gråtit flera gånger. Bland annat i tidningen ”Amazing Fantasy #15” från 1962, där det nätsvingande hjälten skildrades för allra första gången.

Varför valde du att inte rita nya superhjältar?

– Jag hade kunnat göra en bild på en helt ny superhjälte som jag själv hade hittat på, men den hade inte fått samma genomslagskraft. För det är dem här som gäller. Du kan liksom inte konkurrera med Spiderman, han är störst för en treåring.

29-årigaLinnéa Johansson är inte utbildad på konstskola, fick IG i bild på gymnasiet, men har ritat teckningar sedan 16 års ålder.
Teckningarna av superhjältarna är handgjorda, skissade på ett vitt papper med en blyertspenna och sedan ifyllt med svart tusch.

– Tanken var att göra ett nytt ritblock där barn fyller i med egen färg och med nya bilder så kanske man blir inspirerad av att använda andra färger än det som originalen bär.

Anklagad för pedofili


Men alla har inte varit glada. Bland de som hör av sig finns också de som tycker att Linnéa Johansson bilderna är  äckliga:
–  De tyckte det var jätteäckligt att Spiderman gick på toa med sin dotter. Jag blev till och med anklagad för pedofili. Det var liksom för sjukt att en pappa gick på toa med sin dotter, säger Johansson.

– Eller när Superman äter glass med en flicka och tappar den i marken för att han är laktosintolerant, så var det någon som menade att han håller sin hand över könsorganet och att flickan tittar på det. Men då tänker jag: ”amen va fan, vill man bara hitta fel eller”?


Rädd för att bli stämd

Tankarna kring upphovsrätten har Linnéa funderat kring och ett tag var hon rädd att hon skulle bli stämd. Men efter att hon har kollat upp vissa rättighetsfrågor så har oron släppt lite.

– Det går under något som heter Fan-art och så länge jag inte säljer bilderna eller använder superhjältarnas symboler som Supermans S eller Batmans fladdermus-logga, så ska det inte vara några problem.

Den 22 mars släpper Linnéa Johansson bilderna för nedladdning i PDF-format från hennes Facebook sida. Då får vem som helst ladda hem dem, printa ut dem, för barnen att rita och fylla i med egen färg.


– Det kommer vara gratis, men jag kommer också ge möjligheten till allmänheten att donera pengar om man vill hjälpa mig i framtida projekt.

Hoppas bli upplockad av Marvel


Även om Linnéa bara är aningen oroad över hur Marvel Comics kommer att reagera över hennes bilder, så önskar hon inleda en dialog med dem:

– Det hade ju varit en dröm att få snacka med dem på Marvel och DC Comics och säga – ”hallå, kan ni själva göra ett album eller ett ritblock för barn med mjuka superhjältar som gör vanliga saker?” Eller om de gav mig möjligheten att förklara den här problematiken för dem så att de själva tog tag i det, eller ännu bättre, om de gav mig tummen upp och sa ”du får tillstånd av oss att använda våra symboler.” Det hade ju varit det absolut grymmaste och då hade jag kunnat dö lycklig, säger Linnéa Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer