Foto: SVT/Scanpix

Jamtlis utställning slopas efter avhoppen

Uppdaterad
Publicerad

När Lars Vilks portades från utställningen hoppade nästan alla konstnärerna av – nu ställer Jamtli in utställningen.

Samtidsutställningen ”Udda & Jämt” var tänkt att öppna den 30 september. För en dryg vecka sedan meddelade Jamtlis chef Henrik Zipsane att konstnären Lars Vilks portats från utställningen. Orsak: Vilks beslut att delta i en antimuslimsk konferens i New York den elfte september.

Därefter meddelade konstnärerna Marianne Lindberg De Geer, Ola Åstrand och Mikael Ericsson att de hoppade av utställningen i protest. Fler följde efter; bland annat Anna Odell, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström. I går hade elva av de kvarvarande femton konstnärerna hoppat av utställningen i solidaritet med Vilks.

Nu meddelar Jamtli att man ställer in utställningen.

“Situationen för de kvarvarande blev också speciell då utställningens syfte – att vissa upp framstående konstnärer från olika genrer inom samtidskonsten – ej längre kunde uppfyllas. Därför avstår även de från medverkan i utställningen“, skriver Jamtli i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Vilks

Mer i ämnet