Den amerikanske konstnären Jeff Koons framför verket ”Balloon Dog”. Arkivbild. Foto: Kate Penn/AP/TT

Jeff Koons döms för plagiat

Publicerad

Den amerikanske konstnären Jeff Koons bolag och det franska konstmuseet Centre Pompidou döms för plagiat. De döms att betala 40 000 euro till den franske fotografen Jean-François Baurets familj. 

Fransk domstol har bedömt att Jeff Koons konstverk ”Naked” är ett plagiat av den franske fotografen Jean-François Baurets foto ”Enfants” från 1975, skriver The Guardian

Skulpturen ”Naked” ställdes aldrig ut på Centre Pompidou, eftersom den skadats under transporten dit. Men Centre Pompidou döms ändå att betala eftersom de publicerade bilder av verket i böcker som såldes i samband med ett retrospektiv över Koons konst, som ställdes ut på museet mellan november 2014 och april 2015.  

Utöver de 40 000 euro som Koons och Centre Pompidou döms att betala, måste Koons betala ytterligare 4 000 euro för en bild av ”Naked” som publicerades på hans hemsida.  

”Naked” föreställer en naken pojke som ger en blombukett till en naken flicka. Den franska domstolen anser att skillnaderna mellan verken är små, och att de ”inte hindrar någon att känna igen modellerna och posen” i ”Enfants”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.