Bouquet of tulips, Jeff Koons Foto: Noirmontartproduction

Jeff Koons minnesmonument över terrordåden i Paris väcker stark kritik

Publicerad

Franska kulturpersoner kräver att stadsledningen i Paris överger planerna på att installera ett minnesmonument i staden signerat den sorglöse skulptören Jeff Koons. Monumentet, som ska hedra terrordådens offer, föreställer en bukett tulpaner och mäter 13x8 meter.

Jeff Koons monument till minne av terrordåden i Paris väcker starka känslor, skriver bland annat The New York Times. Verket “Bouquet of Tulips” föreställande en hand som håller i en bukett tulpaner är tänkt att inspirera offrens familjer att gå vidare menar konstnären, som 2016 annonserade att han skänker verket till Paris.

Ovanligt nog donerade Jeff Koons, som är en av världens bäst betalda konstnärer, bara själva konceptet. Bygget finansierade han med insamlade pengar. De 3.5 miljoner euro som skulpturen kostar tog lång tid att samla in, varför planerna dragit ut på tiden. Skulpturen är en av hans största. Det byggs i brons, aluminium och rostfritt stål och är nu under konstruktion i Tyskland. Verket planeras bli klart till 2019.

Opportunism eller optimism?

I ett öppet brev publicerat i franska tidningen Libéracion, kräver dock framstående kulturpersoner att monumentet, som beskrivs som chockerande, inte ska installeras framför Museet för modern konst och Palais de Tokyo i Paris som det är tänkt. Konstnärens platsval upplevs som ”opportunistiskt och cyniskt”, av de undertecknade – bland annat filmskaparen Olivier Assayas och arkitekten Dominique Perrault.

De undertecknade menar att Koons (som är känd för att splittra konstvärlden) står för en kommersiell och industriell konstriktning som de upplever som marknadsföring snarare än ett hedrande av terrordådens offer och familjer.

Jeff Koons själv säger i en intervju med The New York Times att han hoppas att “Bouquet of Tulips” ”kommunicerar optimism och framtidstro och är livsförändrande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.