Hollywoodskådespelaren Jim Carreys karikatyrer provocerar politiker. Foto: Skärmdump från Twitter och TT

Jim Carrey i karikatyrkrig med Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Jim Carrey är mest känd för sina vilda rolltolkningar i knasbollskomedier som Dum dummare, Liar Liar och Den galopperande detektiven. Nu visar det sig att han har färdigheter även inom porträttkonsten.

I en intervju med The Daily Beast berättar Hollywoodstjärnan att han började måla för sex år sedan för att hela sitt brustna hjärta.

Sedan i höstas har han framförallt gjort politisk satir riktad mot Trump-administrationen och ett av hans senaste verk – föreställande Vita husets pressekreterare Sara Huckabee Sanders – har rört om i den politiska grytan.

”Så kallad kristen person”

Efter att ha publicerat bilden på Twitter i helgen med den Trumpstilistiska verksbeskrivningen ”Det här är ett porträtt av en så kallad kristen person vars enda syfte i livet är att ljuga för de syndiga. Monstruöst!” lät reaktionerna inte vänta på sig.

The Art Newspaper rapporterar att den konservativa pratshowen Fox and Friends tog upp bilden och frågade sig om Carrey gått för långt och Sara Huckabee Sanders pappa, tidigare guvernör och republikansk presidentkandidaten, skrädde inte orden när han twittrade sitt försvar till dottern:

”Hycklande Hollywood”

”Patetisk mobbare, sexist, hatare och trångsynt kristofob” skriver han och frågade sig hur hur det ”hycklande Hollywood” skulle reagera om han kallat någon för 'så kallad muslimsk person' eller 'så kallad judisk person'.

Om de satiriska penseldragen haft helande effekt på Jim Carreys hjärta förtäljer inte historien, men han verkar i alla fall inte påverkats nämnvärt av pappa Huckabees ilska.

I går publicerade han sitt senaste alster: Donald Trump som häxan i Trollkarlen från Oz.

”Om ni gillade min förra bild kanske ni också tycker om den här”, skriver Jim Carrey. Foto: Skärmdump från Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.