Documenta satsar på medvetna kulturkrockar

Publicerad

I helgen öppnade en av världens största konstutställningar: Documenta. Stort utrymme under det här året får konst från arktiska ursprungsbefolkningar, bland annat ställer sju samiska konstnärer ut. Något som från Documenats sida är en satsning på medvetna kulturkrockar.

Joar Nango från Tromsö i Norge är konstnär och arkitekt. Till Aten har lockat flera av sina vänner och kollegor för att delta på Documenta. Men med sig har han också tagit med sig renskinn och sälskinn, samt även själva kåtorna.

– Det ligger ju ganska fint placerat i ett gammalt modernistiskt bygge av marmor, så det är vackert att få lov att jobba med den inramningen av de här materialen och den här typen av arkitektur, säger Joar Nango. 

– Documenta har ett så prestigefyllt rykte som jag tänker att man bara måste använda till max när man blir inbjuden, fortsätter han.

Men finns det inte en risk att det blir exotiserande? 

– Det är alltid en risk, men jag tänker att utgångspunkten för mitt projekt är att pröva att tänka bortom offerrollen som urfolk och minoriteter ofta blir presenterade genom.

”Tillbakablickande och förståelse”

Curator för den här delen av Documenta är Candice Hopkins. Hon är själv från nordligaste delen av Kanada och har själv under de senaste åren jobbat nära konstnärer från de arktiska regionerna.

– Där inte som att den samiska samtidskonsten nyss uppfunnits, säger hon. Samtida samisk konst startade under 70-talet och tidigare. Men nu finns det ett tillbakablickande, erkännande och förståelse för hur vi tog oss till den här punkten där personer som Joar som är arkitekt, arbetande som konstnär och under utställningen i dialog med människor från Aten.

Konst som broar mellan människor

En av de starkaste berättelserna i utställningen är kanadeniska Beau Dicks masker och nedsmälta mynt. En konstnär som bara tre veckor innan invigningen tyvärr gick bort. Men en annan stark berättelse är Britta Marakatt-Labbas oerhört intrikata textilier och broderier som hänger omgivna av konst från olika världsdelar och av andra material.

– Jag tycker ändå att det är väldigt fint att de här olika temperamenten möts. Något man jämföra med olika människor också, att en annan har mer eller mindre temperament, då kommer dialogen igång på ett fint sätt. Det tycker jag är helt fantastiskt, säger Britta Marakatt-Labbas.

– Men sen märker jag också att konsten är så pass viktig idag när vi ser vad som händer ute i samhället. Samtidigt som man märker att konsten kan bygga broar mellan olika människor, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.