Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”The profile of time” av Salvador Dalí/ Dennis Dahlqvist Foto: creative commons/SVT

Konstexperterna: Svårt att sälja skulpturerna

Uppdaterad
Publicerad
Konstgalleriet Couleur på Östermalm i Stockholm utsattes för ett inbrott tidigt på torsdagen. Enligt galleriets ägare har totalt tio verk av Salvador Dalí stulits. Verken är värda miljoner, men Kulturnyheternas konstkritiker tror att skulpturerna kan vara svåra att sälja, eftersom de sannolikt är numrerade.

Enligt gallieriägaren Peder Enström har 10 skulpturer av Salvador Dalí stulits under inbrottet i natt. Men att sälja stulna Dalí-skulpturer kan bli svårt, tror Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist.

– Jag kan tänka mig att skulpturerna är numrerade och därmed blir de svåra att sälja. Och skulle man ta bort numreringen blir de istället svåra att sälja för att de saknar numrering, säger Dennis Dahlqvist.

Magnus Bexhed, konstexpert och vd på Uppsala Auktionskammare instämmer. Såvitt han vet rör det sig i detta fall om skulpturer i en stor, numrerad upplaga. 350 exemplar ska finnas av varje, och varenda en av dem är försedd med både ett id-nummer och ett certifikat.

I och med digitaliseringen och allt snabbare kommunikation blir stulna konstföremål dessutom snabbt iskalla på marknaden, menar han.

– Att omsätta stulen konst i dag är väldigt, väldigt svårt, för att inte säga omöjligt. Oavsett var de dyker upp så känns de igen. Nu blir de här också efterlysta av Interpol direkt, säger han till TT.

”En av 1900-talets viktigaste konstnärer”

Salvador Dalí är känd för sina surrealistiska målningar och skulpturer, inte minst för den smältande klockan som blivit en populärkulturell ikon.

– Han är en av 1900-talets absolut viktigaste konstnärer. Många tror att han sysslade med hallucinatoriskt flum men Dalí var väldigt intresserad av vetenskap. Den smältande klockan handlar om Einsteins relativitetsteori, att tiden är relativ, säger Dennis Dahlqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer