Erik J. Olsson, ordförande för Academic Rights Watch och Maria Lantz, rektor på Konstfack Foto: Hironori Tsukue, Konstfack / Kennet Ruona, Lunds Universitet

Konstfack JO-anmäls efter normkritisk rekrytering

Uppdaterad
Publicerad

Konstfack JO-anmäls efter normkritisk rekrytering – stiftelsen Academic Rights Watch vänder sig emot att Konstfack utlyst en professorstjänst i visuell kommunikation med krav på ”dokumenterad omfattande erfarenhet av en normkreativ praktik”.

– Det som vi tyckte var konstigt med den här tjänsten är att man ska ha utövat normkritik i sitt konstnärskap för att få den här tjänsten. Vi hade tänkt att det som skulle vara relevant är att man var duktig på att illustrera och att lära ut den förmågan, säger Erik J. Olsson, ordförande för Academic Rights Watch och professor i teoretisk filosofi vid Lunds universitet:

– Men det är inte bara det som kommer i fråga utan man ska även ha använt sig av ett visst perspektiv i sitt konstnärskap, som de kallar för normkritik.

Debatten om huruvida det pågår en politisering av svenska universitet och högskolor fortsätter. I höstas diskuterades så kallad könsfixering. Nu har Stiftelsen Academic Rights Watch JO-anmält Konstfack för att ha ställt osakliga krav på politisk åskådning i en utlysning av en professurstjänst. Enligt Erik J. Olsson ställs orimliga krav på konstnärlig erfarenhet av normkreativitet- och kritik.

– Det kan inte vara något som staten kan kräva vid statlig tjänst anser vi. Utan det strider mot åsiktsfriheten för man kan mycket väl tycka annorlunda. Det finns ju mer konservativt lagda personer som tycker att normer är bra som de är. Men då utesluts man från en sådan tjänst och det tycker vi är konstigt, säger han.

Sökande överklagar

Under dagen har det kommit in en överklagan från en av de sökande till den nu tillsatta tjänsten. Rektorn Maria Lantz avböjer därför att kommentera det pågående ärendet vidare. I morse kommenterade hon dock fallet i Sveriges Radios Kulturnytt:

– Det här är svåra och avancerade saker när det kommer till att visa hur man kan göra annorlunda, och därför har vi skrivit att man genom sin praktik ska ha undersökt och synliggjort strukturella maktförhållanden, som jag tror det är formulerat.

”Obehagligt att bli anmäld”

Utbildningen det handlar om heter ”Ett normkreativt masterprogram i visuell kommunikation” och har sin utgångspunkt i normkritik för att undersöka hur identitet, normer och gränser formas i ämnet. Enligt Konstfacks rektor Maria Lantz är det därför viktigt att professorn i fråga just kan omsätta teorierna i praktiken. Hon menar vidare att det är en del av den akademiska friheten att en högskola fritt får profilera sig inom ett visst fält. I ett mail till Kulturnyheterna skriver Maria Lantz:

”Jag kan säga att det rent personligt är obehagligt att bli anmäld, oavsett grunderna. Professionellt anser jag det beklagligt att detta tar mycket tid av mitt arbete och vår kärnverksamhet som till stor del handlar om att diskutera och utveckla frågor utifrån våra kärnämnen och spetskompetenser.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.