Konstfackseleven som skakade Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Anna Odells ”Okänd kvinna” är det mest omtalade konstnärliga examensarbetet som gjorts i Sverige. Nu berättas historien om verket som berörde ett helt land.

När det blev känt att Anna Odell låtsats vara psykiskt sjuk och blivit tvångsomhändertagen, exploderade Sverige av ilska.

Debatten blev polariserad. Den handlade antingen om slösandet med samhällets resurser eller om vad man får göra i konstens namn.

För första gången ger alla inblandade sitt perspektiv på händelseförloppet, i premiären av SVT:s nya programserie ”Skandal!”.

Bakom krigsrubrikerna

– Jag har velat titta på varför detta verk väckte en så stor ilska. Vad det var som egentligen hände, vems historia som berättades genom alla krigsrubriker och hur debatten i övrigt fördes om kulturens roll i samhället för fem år sedan, säger programmets producent Sindra Grahn.

Har då Anna Odells verk gjort skillnad? Det beror på vem du frågar menar, Sindra Grahn.

David Eberhard, överläkare i psykiatri och dåvarande enhetschef för akutmottagningen på St Görans Sjukhus, svarar nej.

– Verket gjorde egentligen ingenting, om man ska vara lite fräck, säger han i dokumentären.

Fortfarande oroliga

Enligt överläkaren Margareta Sidén kan personalen på den psykiatriska akutmottagningen på St Görans sjukhus fortfarande känna sig osäkra på om patienter fejkar och egentligen är elever från konstfack.

Många människor blev kränkta, konstaterar Paulina Tarabczynska, vice orförande i RSHM (Riksförbundet för social och mental hälsa) Ungdom – men inte människorna som själva lider av psykisk ohälsa.

– Hon har gett en röst till en grupp människor som oftast inte hörs, säger hon om Anna Odell.

Förändrade tvångsvården

Ing-Marie Wieselgren, överläkare i psykiatri och psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och landsting, menar att ”Okänd kvinna” har förändrat tvångsvården. Att verket och den efterföljande debatten bidrog till att man på flera psykiatriska verksamheter i landet har kunnat halvera sina tvångsåtgärder under åtta månader.

– För mig gav Annas verk mig en puff i arbetet att ta itu med tvångsvården. Anna hade rätt. Det här behövde diskuteras, säger hon i ”Skandal!”.

Sindra Grahn har, i arbetet med programmet, märkt att ”Okänd kvinna” fortfarande väcker många känslor.

– Alla jag har pratat med har en åsikt om både verket och Anna Odell och vill gärna prata om det som hände på Liljeholmsbron för fem år sedan. Det tycker jag visar att verket satte fingret på något vi sällan pratar om: Psykisk sjukdom, makt och tvångsåtgärder.

”Skandal!” sänds ikväll i SVT1 21.00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.