Kristdemokraternas partiledare kritiserar väggmålning Foto: TT

Konstnär kritiserar KD-ledarens tal på Järvaveckan

Uppdaterad
Publicerad

”Var är hyllningsmålningarna i Fittja över mammorna som nattvandrar?” frågade Ebba Busch Thor i sitt tal under Järvaveckan. Partiledaren kritiserade Botkyrka kommuns godkännande av en väggmålning föreställande tre kriminella män som togs ned i april förra året. Men faktum är att det finns en hyllningsmålning av just mammor. På exakt samma plats som den föregående målningen.

Kristdemokraternas partiledare ifrågasatte under sitt tal varför det inte finns hyllningsmålningar med de mammor i området, som nattvandrar och står upp mot orättvisor. Hon kritiserade Botkyrka kommuns beslut att sätta upp den omdiskuterade målningen ”Rest in peace”.

Verket föreställde tre bortgångna män, alla med kriminell bakgrund och togs ned i april förra året, i samband med kritik i flera medier. Men kommunen hade redan hösten 2016 beslutat att ta ned målningen och ersätta det med ett nytt konstverk, som hyllar områdets mödrar. Saadia Hussain var konstnärlig ledare för projektet ”Fittjas mammor tar plats” som ersatte ”Rest in peace” och hyllar just det som Ebba Busch Thor efterfrågade, hon menar att man som partiledare har ett ansvar att faktagranska sina påståenden. 

– Jag blir mörkrädd, hur kan en person som potentiellt kan komma att leda Sverige bara hitta på saker? Det här är slarvigt och så lågt.

Förmedlar felaktig bild av Fittja

I talet under den pågående Järvaveckan understryker Ebba Busch Thor vikten av att kriminella inte ska få sätta agendan i samhället och betonar att hon reagerade starkt på väggmålningen som med kommunens medgivande satt uppe under 2017 eftersom den, enligt partiledaren, vänder upp och ned på bilden av vem som är hjälte och vem som är skurk.

Saadia Hussain tycker att partiledaren förmedlar en felaktig bild av Fittja och reproducerar negativ publicitet.

– Verket som satt där förut representerade rätten att få sörja, Fittja är komplext, det är mer än bilden som hon ger, av Fittja som en plats som bara får negativ uppmärksamhet. Hon ger en förenklad bild av ett komplext område, säger hon.

Kritiserade kommunens beslut

Mia Widell är Krisdemokraternas kommunikationschef och menar att Ebba Busch Thor kritiserade det faktum att kommunen över huvud taget godkände väggmålningen och att de hellre ser att kommunen satsar på en annan sorts målningar, exempelvis av de poliser som arbetar i området eller nattvandrande mammor. 

Faktagranskar ni inte talen?

– Jo, det gör vi, men hon pratade om dåtiden, inte om vad som sitter där nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.