Christo framför verket Mastaba i London, 2018. Installationen bestod av 7 506 tunnor och flöt på vattnet. Foto: James Veysey / Camera Press

Konstnären Christo är död

Uppdaterad
Publicerad

Den världsberömde konstnären Christo har gått bort vid 84 års ålder.
Christo tillsammans med sin hustru Jeanne-Claude bland annat klätt in riksdagshuset i Berlin och bron Pont Neuf i Paris i textil, dog i sitt hem.

”Christo levde sitt liv till det yttersta. Han drömde inte bara ihop det som verkade omöjligt utan lyckades också göra det till verklighet. Christo och Jeanne-Claudes konstverk förenade folk världen över, och deras arbete lever vidare i våra hjärtan och minnen”, skriver Christos medarbetare i ett inlägg på konstnärsparets officiella facebook-sida.

Två oavslutade verk

Innan sin död var Christo i färd med att färdigställa två projekt: en insvepning av Triumfbågen i Paris samt ”The Mastaba”, en enorm konstruktion i Förenade arabemiraten som skulle bli världens största permanenta skulptur, konstruerad av 410 000 oljefat.

Den insvepta Triumfbågen är tänkt att avtäckas i september nästa år. I sommar inviger Centre Georges Pompidou i Paris en stor retrospektiv över Christos och Jeanne-Claudes tid i den franska huvudstaden.

Foto: PAULUS PONIZAK,

Protest mot Trump

2017 valde konstnären, som blev amerikansk medborgare 1973, att skrota ett planerat jättekonstverk vid namn ”Over the river”, i vilket en mil av Arkansas River i Colorado skulle täckas av textil under två veckors tid.

Verket hade planerats och föreberetts i över 20 års tid och dittills kostat drygt 140 miljoner kronor, men Christos missnöje med USA:s president Donald Trump fick honom att tappa lusten.

Bron Pont Neuf i Paris blev ett av Christos och Jeanne-Claudes projekt 1985. Foto: Wolfgang Volz

– Jag använder mina egna pengar, min egen arbetskraft och egna planer eftersom jag tycker om att vara helt fri. Men nu äger federala regeringen marken och är vår hyresvärd. Och jag vägrar göra ett projekt som gynnar denna hyresvärd, sade Christo till New York Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer