Hans Wigert i samband med en utställning på Grafikens Hus i Mariefred 2002. Foto: Bertil Ericson/TT

Konstnären Hans Wigert är död

Uppdaterad
Publicerad

Naturskildraren och Konstakademiledamoten mottog Prins Eugenpriset för sina insatser inom svensk konst.

”Hans Wigerts måleri för betraktaren så nära livets källa som det är möjligt att komma”. Så löd motiveringen när konstnären Hans Wigert mottog Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning 2004.

Nu har den naturromantiske målaren gått ur tiden, uppger Västerbottenskuriren.

–Vi minns hans magiska bildvärld, men också en generös och vänlig medmänniska. Vår saknad är stor, skriver vännen Sture Forsberg i sin runa över konstnären.

Känsla för naturen

Hans Wigert föddes 1932 i Karlskrona, utbildades vid Kungliga Konstakademin i Stockholm och gjorde sig känd som en av de stora samtida naturskildrarna i Sverige under sin långa karriär.  

”Han är en skicklig landskapsmålare, men snarare än att avbilda en given plats förmedlar han känslan av kylan som nyper i kinderna, vinden som viner runt öronen och de våta strumporna i stövlarna”, skrev konstkritikern Bo Maderstrand i Dagens Nyheter i samband med en Wigert-utställning på Thielska galleriet 2011.

Trots att han kom från södra Sverige blev Wigert ofta förknippad med den norrländska naturen. På 60-talet blev han den blev den förste mottagaren av Bror Marklunds Grundsundastipendium, och skildrade sedan Ångermanlands nejder i årtionden efteråt från sin stuga i trakten.

”En av de största”

Kritikern Lars-Erik Selin beskrev Hans Wigert som en av de stora naturskildrarna i samband en utställning på Lars Bohman Gallery 2008.

”Han har gjutit nytt liv i traditionell svensk naturskildring. Han skiljer till och med ut sig från alla andra i dag, jag vill mena att han sällar sig till de stora, egensinniga föregångarna”, skrev Selin i Svenska Dagbladet.

Hans Wigert avled i sitt hem i Stavsnäs. Han blev 83 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.