Skulptören Hertha Hillfon är död

Uppdaterad
Publicerad

Mottog ett flertal priser och finns representerad på bland annat Moderna Museet, Röhsska museet och Kyoto Museum.

Konstnären och skulptören Hertha Hillfon skapade ofta porträtt av barn och vuxna i terrakotta, varav många blivit översatt till bronser och står i offentliga miljöer.

Bland annat har hon gjort skulpturen av Astrid Lindgren med en uppslagen bok som står utanför Junibacken i Stockholm och skulpturen av författaren utanför Astrid Lindgrens barnsjukhus.

”Tog plats i manlig sfär”

Och att så många av hennes skulpturer finns i det offentliga tror Fredrik Liew, curator på Moderna Museet, har betytt mycket för yngre generationer.

– Skulpturer i offentligheten har traditionellt varit en manlig sfär och att hon har tagit plats på den arenan har betytt jättemycket för yngre konstnärer, säger han.

”En pionjär”

Men det är i sättet att överskrida genrerna konst, konsthantverk och design som Hertha Hillfon varit pionjär, också ur ett internationellt perspektiv.

– Det var inte självkart att man kunde göra det 1958, säger Fredrik Liew.

– Hon var en modig konstnär som rörde sig otvunget mellan hantverk och konst. Och i det utmanade hon konstvärlden. Men Hertha Hillfon hade alltid en tydlig egen riktning.

Lekte med materialet

Hertha Hillfon studerade på Edvin Ollers målarskola 1939 och på Konstfack 1953-1957. Den första skulpturen som Moderna Museet köpte in är en skildring av Maria och Jesus i naturlig storlek.

Men inspirationen till verken kom också från barndomen.

– Som jag förstått det har började det med när hon bakade, eller modellerade i marsipan. Hertha Hillfon tog med sig erfarenheten av att leka med materialet i konstnärskapet. Det kan man se bland annat i de verk där hon avbildar ett knäckebröd eller en brödfläta. Hon iakttar det vardagliga och ser skulpturer i omgivningen på samma sätt som en målare kan se måleri i landskapet, säger Fredrik Liew.

Hertha Hillfon dog natten till fredagen och blev 92 år gammal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.